eur:
393.43
usd:
366.97
bux:
66401.21
2024. április 25. csütörtök Márk
Az előző esti heves tűzvészben megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház 2019. április 16-án. A lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Ismét veszélyben a Notre-Dame

Az Európán végigsöprő hőhullám miatt beomolhat a párizsi Notre-Dame boltozata - figyelmeztet az áprilisi tűzvészben megrongálódott székesegyház felújításáért felelős építész.

Noha a 12. századi székesegyház területén elhelyezett több tucat szenzor nem jelez veszélyt, Philippe Villeneuve főépítész aggódik a szerkezet miatt.

A szakember szerdán újságíróknak elmondta, hogy a kőfalak még mindig nedvesek az április 15-i tűzvész oltási munkálatai nyomán és fennáll a veszélye annak, hogy túlságosan gyorsan száradnak ki

a Párizsban e héten várható rekordmelegben.

Villeneuve szerint a falak egyelőre stabilak, de a szerkezet továbbra is törékeny. "Attól félek, hogy az illesztések vagy a falak, ahogy száradnak, veszítenek az összetartó erőből, és a boltozat egyszer csak megadja magát" - magyarázta az építész.

Jelenleg szakértők dolgoznak a templom szerkezetének stabilizálásán az előtt, hogy megkezdődnek a helyreállítási munkálatok.

A több mint 850 éves gótikus székesegyházban április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, és csak másnap reggel sikerült teljesen eloltani a tüzet. A katedrális tetőszerkezete gyakorlatilag teljesen leégett, leomlott a kúp alakú huszártorony.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×