eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Lángol a párizsi Notre Dame székesegyház 2019. április 15-én. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítanak. Az első hírek szerint a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett és onnan terjedt tovább.
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Ötven nyomozó vizsgálja, miért kapott lángra a Notre-Dame székesegyház

A párizsi ügyészség baleset miatt indított nyomozást a Notre-Dame-katedrálisban pusztító tűz ügyében, a tűzoltóság pedig kedd reggel bejelentette, hogy teljesen megfékezték a lángokat. Emmanuel Macron francia elnök határozatlan időre felfüggesztette európai parlamenti választási kampányát.

Ötven nyomozó vizsgálja, hogy miért kapott lángra a Notre-Dame székesegyház, és egyelőre semmi jele sincs szándékos gyújtogatásnak - mondta el Rémy Heitz párizsi államügyész kedden, a katedrális előtt tartott sajtótájékoztatóján. "Abból indulunk ki, hogy baleset történt" - tette hozzá.

Patrick Chauvet, a katedrális igazgatója elmondta, hogy a lángok nem érték el a katedrális kincstárát, és az egyik legfontosabb ereklyét, Jézus Krisztus töviskoronáját is sikerült kimenteni az égő épületből. Franck Riester francia kulturális miniszter szerint a relikviákat a párizsi városházán helyezték el.

Párizs tűzoltóságának szóvivője, Gabriel Plus kedden bejelentette, hogy teljesen eloltották a tüzet.

Három ember sérült meg könnyebben a tűzben, két rendőr és egy tűzoltó. A lángokkal folytatott küzdelemben sikerült megmenteni a legjelentősebb műkincseket is.

Emmanuel Macron elnök az események tükrében határozatlan időre felfüggesztette európai parlamenti választási kampányát - írta Nathalie Loiseau, a francia kormánypárt európai parlamenti (EP) listavezetője a Twitteren.

A Notre-Dame megrongálódott nagyalakú festményeit pénteken a Louvre múzeumba szállítják restaurálás céljából - jelentette be Franck Riester kulturális miniszter. A miniszter szerint az épület 13. században készült és többször restaurált, 13 méter átmérőjű nagy rózsaablakai nem szenvedtek katasztrofális károkat.

"A boltív elvileg kitart. Nagy óvatosságra van szükség. Három nagy lyuk keletkezett. Az építészek most állapítják meg a párizsi tűzoltósággal közösen, hogy milyen intézkedésekre van szükség a veszélyeztetett részek megóvásához" - mondta a miniszter.

Kedden kora délutánra 600 millió euró (közel 192 milliárd forint) adomány gyűlt össze cégektől és vagyonos családoktól. A L'Oréal örökösei, a Bettencourt-Meyer-család, valamint a kozmetikai óriáscég kedden jelentette be, hogy összesen 200 millió eurót adományoz. Az Arnault-család és az LVMH divatcég 200 millió eurót, a Total kőolajipari cég és a Pinault-család pedig 100 millió eurós adományt ígért.

Nincsenek már olyan nagy fák Franciaországban, amelyeket fel lehetne használni a Notre-Dame leégett födémszerkezetének újjáépítéséhez - mondta el egy francia örökségvédelmi szakértő.

Bertrand de Feydeau, a Fondation du Patrimoine örökségvédelmi csoport alelnöke a France Info rádiónak kedden elmondta, hogy Párizs főszékesegyházának födémszerkezetét több mint 800 éve az ország területén lévő ősi erdőkből érkezett fákból építették. Ezért véleménye szerint a székesegyház tetőszerkezetét nem lehet pontosan ugyanolyanra felépíteni, mint amilyen a tűz előtt volt.

Ferenc pápa mozgósításra szólított fel mindenkit a Notre-Dame székesegyház újjáépítésére.

Notre-Dame nemcsak a kereszténység franciaországi jelképe,

hanem a közös európai örökség része is, és Németország kész részt venni helyreállításában - mondta Angela Merkel német kancellár kedden. A kancellár nyilatkozatában kiemelte, hogy Németországban mindenkit "mélyen megrázott" a "drámai tűzvész ebben a csodálatos templomban, Párizs szívében", és az egész ország együtt érez a franciákkal. Mint mondta, hazája készen áll "a német szakértelmet, a német tapasztalatokat" a Notre-Dame helyreállításának szolgálatába állítani.

A magyar emberek nevében együttérzését és támogatását fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek és Éric de Moulins-Beaufort reimsi érseknek, a Francia Püspöki Kar elnökének a párizsi Notre-Dame-székesegyházat ért tragikus tűzeset kapcsán - tájékoztatta az MTI-t kedden Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. A két vezetőhöz eljuttatott leveleiben a magyar miniszterelnök hálával és elismeréssel adózott "a párizsi tűzoltók hősies küzdelme előtt, mellyel sikerült megfékezniük a tomboló lángokat, megmentve az európai kereszténység egyik jelképét a teljes pusztulástól", és "sok erőt kívánt, Isten áldását kérte a székesegyház újjáépítéséhez és régi dicsőségének helyreállításához".

Magyarország a lehetőségeihez mérten mindig támogatja a bajba jutott keresztény közösségeket, ezért természetes, hogy a Notre-Dame újjáépítésében is hajlandó részt venni

- mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten újságíróknak. Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter közölte, az anyagi segítségnyújtás mellett a kormány koordinációs feladatokat is vállalhat, amennyiben magyar szakemberekre volna szükség a hétfő este leégett párizsi katedrális megmentéséhez.

Szeged és Székesfehérvár önkormányzata egyenként 10 ezer eurót ajánlott fel a helyreállításhoz a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) pedig gyűjtést indít. A gótikus székesegyházban, amelyet A párizsi Notre-Dame című regényében a híres XIX. századi regényíró, Victor Hugo is megörökített, a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, az Ile de la Citén található épület az egyik legnagyobb francia turistalátványosság, és milliók keresik fel évente.

A regény eredeti, francia nyelvű kiadása a tűz után bestsellerlistára került az Amazon webáruházban.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×