INFORÁDIÓ 
2020. június 5. péntek
Fatime

notre-dame

tűz

szobor

Üszkös romok a leégett tetőszerkezetű párizsi Notre-Dame-székesegyház belsejében 2019. április 16-án. A lángok előző nap a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett a teljes tetőszerkezete.

Megkerült a Notre-Dame elveszettnek hitt különlegessége

Infostart / MTI

A párizsi Notre-Dame székesegyház huszártornyát díszítő 16 szobor megmenekült a pusztulástól, mert egy héttel a hétfői tűzvész előtt restaurálásra egy délnyugat-franciaországi műhelybe szállították őket, de a torony tetején lévő kakasformájú ereklyetartó megolvadt a tűzben, mielőtt leszerelhették volna.

Az elveszettnek hitt ereklyetartót végül kedden megtalálták a romok között.

"A kakas sajnos elolvadt"

- mondta Patrick Palem, a Périgueux melletti Marsac-sur-l'Isle-ben működő Socra cég tanácsadója. Ezt a vállalatot bízták meg a 12 apostol és a négy evangélista 19. századi rézszobrának restaurálásával.

A szobrokat csütörtökön csörlőzték helikopterbe a huszártoronyról. A kakast a tervek szerint júniusban szerelték volna le, hogy a műkincsek és műemlékek restaurálásával foglalkozó Socra műhelyeibe szállítsák.

A trébelt (kalapáccsal hidegen domborított) rézből készült kakasban a székesegyház honlapja szerint Szent Dénes vértanúnak, Párizs első püspökének és Szent Genovévának, a francia főváros védőszentjének ereklyéje, valamint Krisztus töviskoszorújának egy darabja volt.

Az ereklyék Párizst voltak hivatottak védelmezni.

A 16 szobor restaurálását egyelőre elhalasztották, most nem ez az elsődleges feladat - mondta az AFP francia hírügynökségnek Patrick Palem, a Socra volt elnök-vezérigazgatója, aki 40 éve dolgozik a nemzeti örökség restaurálásán. "Az elsődleges feladat egy nagyobb munka, a Notre-Dame újjáépítése és felújítása, amely várhatóan 15-20 évig is eltarthat, és több száz millió euróba kerülhet" - vélte a szakember.

A 16 szobrot eredetileg 2022-ben tervezték visszahelyezni a huszártoronyra. A szobrok a székesegyház hegyes huszártornyának helyreállításakor kerültek a helyükre, az Eugene Viollet-le-Duc által vezetett helyreállítás során (1859-1860), aki saját arcképét Szent Tamás szobrában örökítette meg. Az eredeti huszártorony 1250-ben épült, 1786 és 1792 között lebontották.

A Le Parisien című párizsi napilapnak a kulturális minisztérium egyik nevének elhallgatását kérő vezetőjére hivatkozó írása szerint kedden megtalálták a romok között az ereklyetartót. "Behorpadt, de valószínűleg restaurálható. Miután a talajba süllyedt, egyelőre nem tudták ellenőrizni, hogy benne vannak-e még az ereklyék" - írta a lap.

Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Christophe Petit Tesson
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018