eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: YouTube.com

"Sokan sírtak, vallásos énekeket énekeltek" - szemtanúk Párizsból

Tízezrek álltak, térdeltek némán vagy imádkoztak Párizs utcáin azt nézve, ahogy a Notre-Dame ég. Eleinte sokan csak turistalátványosságként nézték a lángokban álló székesegyházat. Az InfoRádió párizsi szemtanúkat kérdezett.

Cser Anikó Panni Párizsban töltötte szabadságát, amikor a hétfő esti tragédia bekövetkezett a Notre-Dame-nál.

"A kora esti órában lettünk arra figyelmesek a barátommal, hogy hirtelen egy hatalmas füstfelhő kezdett terjedni a városban. Nagyon hamar ellepte a fél várost a különleges, sárgás füstfelhő. Megállt az élet, az emberek telefonálni kezdtek, mindenki próbált információt szerezni és hívni szeretteit" - számolt be a tapasztaltakról Cser Anikó Panni az InfoRádióban.

Sokan fotózták, videózták az eseményeket, közben egyre több rendőr és tűzoltó szirénázott a városban.

"Még a hírek megjelenése előtt a Facebookon láttuk a feltöltéseket, hogy a Notre-Dame áll lángokban" - idézte vissza.

"Percek alatt több tízezer ember jelent meg az utcákon, elsősorban a hidaknál, ahonnan a legjobban láthatták az eseményeket"

- tette hozzá.

Az éttermek ajtajait kinyitották, a tévéket felhangosították, hogy mindenki informálódhasson.

"Sokan sírva-zokogva imádkoztak, vallásos énekeket énekeltek, nem lehetett könnyek nélkül kibírni a helyszínen"

- fogalmazott Cser Anikó Panni.

Riadalom helyett ugyanakkor inkább sokkot észlelt, az imákon, énekeken kívül nem is lehetett semmit hallani.

Azt rögtön tudta is mindenki, hogy nem terrorcselekményről van szó. Az emberek hajnalig az utcán várták a hírt, hogy az épület alapja megmenekül, a tűzoltókat pedig távoztukban megtapsolták.

Gusztos Péter korábbi országgyűlési képviselő, a Suhanj Alapítvány vezetője az InfoRádióban elmondta:

"arra futottam, a katedrális kertjében voltam este 6 óra 55-kor, amikor elkezdtük látni a füstöt. Fél óra alatt durván lángra kapott az egész tetőszerkezet" - idézte fel, megerősítve, hogy az emberek először nem vették komolyan, hogy mekkora a baj.

Este 9-ig volt a környéken, és a legnagyobb problémának azt látta, hogy az épület nehezen megközelíthető, és a 400 tűzoltó sem tűnt neki túl soknak egy ekkora templom mellett.

Pánikot ő sem tapasztalt.

A Szajnán úszó kirándulóhajón tartozókodott a hódmezővásárhelyi Bán Csabáné a tragédia idején. Virágvasárnap járt életében először a Notre-Dame-ban, ahol még részt vett egy katolikus szentmisén - egy református lelkész feleségeként.

Telefonon tartották a kapcsolatot a magyarországiakkal, de a hajóval nem mehettek semmilyen irányba, csak nézték az eseményeket fél órán át. Sokakat látott, amint sietnek a katedrális felé, és sírva meg-megállnak,

"át voltak itatva ennek az eseménynek a szomorúságával".

Szerinte

az esemény figyelmeztetés a keresztényeknek, hogy nagypéntekhez közeledve még mélyebben és még tartalmasabban próbálják a lelki életüket kitisztítani.

Az eddig ismert információk szerint a Notre-Dame felújítás alatt álló tetőszerkezete hétfő este kapott lángra, bedöntve a tetőszerkezet egy részét. Az InfoRádiónak nyilatkozó építész, Zoboki Gábor szerint csaknem minden kár helyreállítható, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek szolidaritásáról biztosította a párizsiakat.

A legfrissebb híreket ITT találja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×