eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Munkások a párizsi Notre-Dame-székesegyházon 2019. április 23-án. Ipari alpinisták ponyvával borítják be a leégett tető helyét, hogy megóvják a templombelsőt az esőtől. Nyolc nappal korábban lángok csaptak fel a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett a teljes tetőszerkezete.
Nyitókép: Thibault Camus

Óriási ernyővel védenék a Notre Dame-ot az esőtől

Sietni kell a tűzvészben jelentősen megsérült Notre-Dame állagvédelmi munkálataival, ha nem fedik le ugyanis időben, az eső újabb károkat okozhat.

Az előrejelzések záporokat és zivatarokat mondanak kedd estére Párizsban, a katedrális pincéje pedig még mindig tele van vízzel az oltási munkák következtében – írja a BBC. Az építészek attól tartanak, hogy egy erős esőzés újabb beomlásokat eredményezne.

A főépítész, Philippe Villeneuve szerint a legfontosabb egy védőponyva felállítása. Mint mondta: a tartógerendák készen állnak, már csak a vászonra kell várni.

A későbbiekben egy hatalmas, erre a célra készített ernyő használatát tervezik, mely a Notre-Dame épületének tetején megakadályozza, hogy a csapadék a templom belsejébe jusson, így védve azt az építkezés alatt. Ám ez a szerkezet még nincs készen.

A közel 800 éves katedrális tetőszerkezete április 15-én kapott lángra, és bár a szerkezetet és tornyait sikerült megmenteni, a pusztítás mértéke és a kár így is óriási. A tűzoltók 19-én éjjel vonultak le a helyszínről, és arról beszéltek, hogy kész csoda, hogy még áll az épület - ez az építészeti megoldásoknak köszönhető. Az is kiderült, hogy ideiglenes fatemplom létesül a Notre-Dame előtt.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×