eur:
393.13
usd:
367.06
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Lángol a párizsi Notre Dame székesegyház 2019. április 15-én. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítanak. Az első hírek szerint a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett és onnan terjedt tovább.
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Notre-Dame - Özönlenek a magyar felajánlások

Több magyar város, egy egyházi szervezet és egy alapítvány is felajánlotta támogatását a tűzvész sújtotta párizsi székesegyház újjáépítéséhez.

A Notre-Dame gótikus székesegyházban, a francia főváros egyik jelképében hétfőn kora este keletkezett tűz. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak, összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és odaveszett a teljes tetőszerkezet. A párizsi ügyészség baleset miatt indított nyomozást a tűz ügyében, a tűzoltóság kedd reggel bejelentette, hogy teljesen megfékezték a lángokat. Még tart a maradványok állapotának felmérése. Az építészek most állapítják meg a párizsi tűzoltósággal közösen, hogy milyen intézkedésekre van szükség a veszélyeztetett részek megóvásához.

Budapest is hozzájárul a párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítéséhez. Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester levelet írt Anne Hidalgo párizsi főpolgármesternek, amelyben a budapesti polgárok és a fővárosi önkormányzat nevében együttérzését fejezte ki a tűzvész miatt.

"A Notre-Dame mindannyiunknak fontos szimbólum, az egyetemes keresztény hit és kultúra egy fontos darabja. Az egyik legszentebb keresztény ünnep, a Húsvét, a Feltámadás ünnepének közeledtével még fontosabb üzenete van az összefogásnak és összetartásnak."

Ezért Budapest mindent megtesz, hogy lehetőségeihez mérten támogassa a Notre-Dame felújítását

- írta Tarlós István. Hozzátette: bízik abban, hogy Párizs városa és a polgárok együtt újjáépítik a székesegyházat.

A debreceni önkormányzat a keresztény kultúra egyik legfontosabb jelképének, a Notre-Dame templomának újjáépítését 30 ezer euróval (több mint 9,5 millió forinttal) kívánja támogatni - közölte az önkormányzat sajtóirodája. Megjegyezték: Debrecenben évszázadok óta kiemelt jelentőségű a hitélet, jelenleg is három egyház püspöki székhelye, református, római katolikus és görögkatolikus központ. Papp László (Fidesz-KDNP),

Debrecen polgármestere olyan javaslatot terjeszt a csütörtöki városi közgyűlés elé, amelynek értelmében 30 ezer euróval támogatná Debrecen önkormányzata a templom helyreállítását.

A szegedi önkormányzat tízezer eurót (mintegy hárommillió forintot) ajánl föl az Európa egyik szimbólumának számító Notre-Dame székesegyház újjáépítésére. Az önkormányzat közleményében kiemelte:

száznegyven éve Párizs segítséget nyújtott a nagy árvíz után Szeged újjáépítéséhez, most az európai szolidaritás jegyében Szeged segít Párizsnak.

A Notre-Dame helyreállításához Pécs a város nemzetközi hírű művészettörténészeinek és restaurátorainak segítségét ajánlotta fel, "akik munkája anyagilag felbecsülhetetlen segítséget jelenthet az Önök előtt álló feladatok megoldásában" - olvasható Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármesternek Párizs főpolgármesteréhez írott levelében.

Székesfehérvár önkormányzata, csatlakozva Szeged városához, 10 ezer eurót (mintegy hárommillió forintot) ajánl föl a párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítésére - jelentette be Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester a közösségi oldalán. "Ha van város, amely átérzi egy katedrális elvesztésének tragédiáját, az Székesfehérvár" - utalt a polgármester az egykori székesfehérvári koronázó templomra, amely ma romként látogatható.

Veszprém városa támogatást nyújt Párizsnak a notre-dame-i tűzeset után - közölte a település polgármestere a közösségi oldalán. Porga Gyula (Fidesz-KDNP) azt írta, Veszprém 2023 kulturális fővárosaként kötelességének érzi, hogy segítséget nyújtson a francia fővárosnak és 12 023 eurót (3,8 millió forintot) ajánl fel a székesegyház újjáépítésére.

Gyűjtést indít a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a Notre-Dame újjáépítésére.

A szövetség a gyűjtéshez ezer eurót ajánl fel a magyar zsidóság nevében. Heisler András, a Mazsihisz elnöke a szövetség honlapján azt írta, a Zsidó Világkongresszus alelnökeként javaslatot tett Ronald S. Laudernek, a kongresszus elnökének arra, hogy a világ zsidósága nyújtson segítséget a helyreállításhoz. A közleményben együttérzését is kifejezte a katolikus közösséggel és a francia nemzettel.

A Keresztényekért Alapítvány gyűjtést kezdeményez a párizsi Notre-Dame katedrális, az európai kultúra és kereszténység egyik legszebb emlékének újjáépítésére. Minden európainak érdeke, hogy ez a történelmi és kulturális emlék újra épségben legyen - írta az alapítvány a közleményében.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×