eur:
394.3
usd:
363.1
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Tűz emészti a párizsi Notre-Dame-székesegyházat 2019. április 15-én. A lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkeztek és onnan terjedtek tovább. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete.
Nyitókép: MTI/AP/Thibault Camus

Kiderült, mennyi műkincset tudtak kimenteni a Notre-Dame-ból

A műkincsek és ereklyék 90 százalékát sikerült kimenteni a párizsi Notre-Dame-ból a pusztító lángok elől - derült ki biztosítási szakértők beszámolóiból, akik azt is elmondták, hogyan mentették a kincseket.

Az evakuálás a terveknek megfelelően zajlott - mondta Michel Honoré kártérítési szakértő, aki az egyik érintett biztosítótársaság megbízásából ellenőrizte a Notre-Dame kincseit. "A terv tökéletesen működött, ezért nem akkora a veszteség, mint amekkora lehetett volna" - tette hozzá.

A székesegyházban 1000-1200 tárgyat őriznek nagy értékű kelyhektől kezdve történelmi jelentőségű egyházi öltözékeken át nagy méretű festményekig. A segítséget nyújtók élőláncok alkotva mentették a pusztító lángok elől a tárgyakat.

"Az első biztonságba vitt darabok között volt a keresztről származó töviskorona és a szögek. A lista elején álltak, és előírás szerint azokat hozták ki először"

- fejtette ki Honoré.

A katedrális legtöbb nagy méretű festménye első ránézésre érintetlen, a jövőben restaurátorok fogják alaposan átvizsgálni őket, hogy a korom, a füst vagy az oltóvíz miatt nem érte-e őket kár.

A szakértő bízik abban, hogy a katedrális nagy orgonája sem sérült meg, de erről pontosabbat csak akkor tudnak, ha átvizsgálták savmaradványok után kutatva.

A műtárgyak a Louvre-ba kerülhetnek

Jelenleg alaposan megvizsgálnak minden tárgyat, amelyet a tűzvész éjszakáján a Notre-Dame-ban kellett hagyni. Honoré szerint azt követően a Louvre-ba kerülnek. A kimentett értékeket a városházára vitték, de nagy valószínűséggel azokat is a Louvre-ba fogják szállítani, ahol nagyobb biztonságban tudnak vigyázni rájuk.

A székesegyházban lévő kincsekre két biztosítóval kötött szerződést a tulajdonos, a francia állam: az egyik az AXA ART, a másik társaság neve nem ismert.

A gótikus székesegyházban hétfőn, a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, az Ile de la Citén található épület az egyik legnagyobb francia turistalátványosság, milliók keresik fel évente.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×