INFORÁDIÓ 
2019. október 21. hétfő
Orsolya

notre-dame

orgona

pálúr jános

A magyar orgonaművész szerint két hét alatt játszhatóvá tehető a Notre-Dame orgonája

A magyar orgonaművész szerint két hét alatt játszhatóvá tehető a Notre-Dame orgonája

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

A párizsi Notre-Dame székesegyház nagyorgonája 113 regiszteres, 8 ezer sípos hangszer, a világ legkülönlegesebb orgonája. Csodával határos, hogy az április 15-ei tűzvészben nem sérült meg - mondta az InfoRádiónak Pálúr János orgonaművész, Párizs Városának Nagydíjasa, a Zeneakadémia tanára.

Másfél éve üzemeltetnek egy francia nyelvű orgonás szakportált, amin múlt kedden és csütörtökön is megjelent egy-egy kommentár a Notre-Dame orgonájával kapcsolatban. Kiderült, hogy az április 15-én pusztító tűzvészben nem sérült meg ez a páratlan hangszer.

"A Notre-Dame orgonájához nagyon szorosan kapcsolódó emberek tették ezeket közzé, és valóban

a legjobb hírek érkeztek az orgona helyzetéről"

- erősítette meg a korábbi információkat az InfoRádióban Pálúr János orgonaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgonaszak-vezető és improvizációtanára.

Mint elmondta, a híradások az orgona hőmérőjéről szólnak, aminek memóriaadatait leolvasták, és kiderült, hogy nagyhétfőn, vagyis a tragédia napján nem volt 17 foknál több a hangszer terében. "Ez azt jelenti, hogy

semmilyen hőhatás nem érte az orgonát, nagyon jó helyen volt a hangszer a tűzfészekhez képest"

- fűzte hozzá Pálúr János.

Igaz ugyanakkor, hogy az orgona kapott egy hihetetlen mennyiségű port az eset során, ugyanakkor nem a legtöbb tűzesetben fellelhető oxidáló hatású vagy savas por érte a hangszert.

Az orgona - mint Pálúr János a szakvéleményt idézi - elvileg két hét alatt játszhatóvá tehető, de persze meg kell tenni mindenfajta óvintézkedést azért, hogy olyan helyekre ne jusson be a vastag porréteg, ahol nagyobb bajt tud okozni.

Hogy a templom rekonstrukciójakor keletkező szennyeződéstől hogyan óvható majd meg az orgona, arról Pálúr János elmondta,

egy vízhatlan szarkofággal kell körbevenni a hangszert, így az orgona állandó hőmérsékletű és páratartalmú közegben tartható.

"Rendszeresen játszani is kell az orgonán ahhoz, hogy minden vizsgálatot el tudjanak végezni, a végleges állapotot pedig csak akkor tudják megteremteni, ha a boltozatot helyreállították" - zárta gondolatait Pálúr János.

Az orgonaművésszel készült teljes interjút alább meghallgathatják.

Nyitókép: Heavy.com

Kapcsolódó hang

Notre-Dame-orgona - Pálúr János, teljes interjú
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018