eur:
394.46
usd:
369.27
bux:
65566.74
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Heavy.com

A magyar orgonaművész szerint két hét alatt játszhatóvá tehető a Notre-Dame orgonája

A párizsi Notre-Dame székesegyház nagyorgonája 113 regiszteres, 8 ezer sípos hangszer, a világ legkülönlegesebb orgonája. Csodával határos, hogy az április 15-ei tűzvészben nem sérült meg - mondta az InfoRádiónak Pálúr János orgonaművész, Párizs Városának Nagydíjasa, a Zeneakadémia tanára.

Másfél éve üzemeltetnek egy francia nyelvű orgonás szakportált, amin múlt kedden és csütörtökön is megjelent egy-egy kommentár a Notre-Dame orgonájával kapcsolatban. Kiderült, hogy az április 15-én pusztító tűzvészben nem sérült meg ez a páratlan hangszer.

"A Notre-Dame orgonájához nagyon szorosan kapcsolódó emberek tették ezeket közzé, és valóban

a legjobb hírek érkeztek az orgona helyzetéről"

- erősítette meg a korábbi információkat az InfoRádióban Pálúr János orgonaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgonaszak-vezető és improvizációtanára.

Mint elmondta, a híradások az orgona hőmérőjéről szólnak, aminek memóriaadatait leolvasták, és kiderült, hogy nagyhétfőn, vagyis a tragédia napján nem volt 17 foknál több a hangszer terében. "Ez azt jelenti, hogy

semmilyen hőhatás nem érte az orgonát, nagyon jó helyen volt a hangszer a tűzfészekhez képest"

- fűzte hozzá Pálúr János.

Igaz ugyanakkor, hogy az orgona kapott egy hihetetlen mennyiségű port az eset során, ugyanakkor nem a legtöbb tűzesetben fellelhető oxidáló hatású vagy savas por érte a hangszert.

Az orgona - mint Pálúr János a szakvéleményt idézi - elvileg két hét alatt játszhatóvá tehető, de persze meg kell tenni mindenfajta óvintézkedést azért, hogy olyan helyekre ne jusson be a vastag porréteg, ahol nagyobb bajt tud okozni.

Hogy a templom rekonstrukciójakor keletkező szennyeződéstől hogyan óvható majd meg az orgona, arról Pálúr János elmondta,

egy vízhatlan szarkofággal kell körbevenni a hangszert, így az orgona állandó hőmérsékletű és páratartalmú közegben tartható.

"Rendszeresen játszani is kell az orgonán ahhoz, hogy minden vizsgálatot el tudjanak végezni, a végleges állapotot pedig csak akkor tudják megteremteni, ha a boltozatot helyreállították" - zárta gondolatait Pálúr János.

Az orgonaművésszel készült teljes interjút alább meghallgathatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×