eur:
394.31
usd:
370.34
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Theresa May brit miniszterelnök sajtóértekezlete az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napján, 2018. október 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Magyarics Tamás: senki nem tud jobbat Theresa Maynél

A brit kormányfő kitart amellett, hogy lefolytatja az uniós kilépési tárgyalásokat; jelenleg senki sem tud nála jobb személyt erre a feladatra Nagy-Britanniában – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az ELTE egyetemi tanára, Magyarics Tamás.

Theresa May brit miniszterelnököt ugyan nem buktatták meg, de az általa kitárgyalt megállapodást sem hajthatja végre. A kormányfő jövője nagy mértékben függ attól, hogy a pártvezetőkkel meg tud-e egyezni – hangsúlyozta Magyarics Tamás. Szerinte

a kormányfő pozíciója azért volt eddig is aránylag stabil, mert „senki nem tud jobbat” pártján belül.

A többi párt egyszerűen nem is jöhet szóba, így alakulhatott ki ez a patthelyzet – tette hozzá a külpolitikai szakértő. Sokan elismerik Theresa May azon képességét, hogy a számos támadás ellenére kitartó marad – vélekedett.

A kormányon belül – úgy tűnik – jelenleg megvan a kormányfő támogatottsága – mondta Magyarics Tamás, hozzátéve: a kérdés az, hogy sikerül-e – más pártokkal együttműködve – olyan megállapodástervezetet kidolgozni, ami megfelel a többség elképzeléseinek, és az EU is elfogadja.

A külpolitikai szakértő elmondta:

a brit kilépés esetén az észak-ír-kérdés nehezen megoldható.

A cél, hogy az ír–észak-ír határ ne váljon kemény határrá. Ez ugyanis veszélybe sodorná a nagypénteki egyezményt, és kiújulhatnak a vallási, illetve az unionista–republikánus viták. Magyarics Tamás hangsúlyozta: a tartalék megoldás, hogy Észak-Írország bennmaradna az Európai Unió közös vámterületében, így az uniós határ a tengeren lenne. Ám sokan ezt sem támogatják, mert Írország egyesítésétől tartanak.

Hogyan tovább?

Nagyon nehéz elképzelni, hogy hétfőig London új tervvel áll elő az uniós kilépés részleteiről – hangsúlyozta Magyarics Tamás, hozzátéve: az EU vezetői ráadásul kijelentették, hogy véglegesnek tekintik a mostani megállapodást, tehát nem kívánnak választani ezen. A kiút az lehet, hogy meghosszabbítják az 50. cikkely lejárati idejét.

A tárgyalások befejezése elvileg bármeddig elhalasztható, ugyanakkor megzavarhatja a májusi EP-választásokat

– tette hozzá az ELTE egyetemi tanára. A következő ciklusban ugyanis már nem számoltak az Egyesült Királysággal, ha azonban a szavazás idején a szigetország még mindig tagja az EU-nak, ott is európai parlamenti választások lennének.

A szakértő kiemelte: a britek bármikor – egy európai bírósági döntés alapján – visszavonhatják a kilépési dokumentumot. Így a választáson történő részvétel „új dilemmát teremtene”, jelen pillanatban senki nem tudna arra válaszolni, hogy mi lenne, ha új brit európai parlamenti képviselők jelennének meg – vélekedett, hozzátéve: ők valószínűleg nagyrészt euroszkeptikusak lennének.

A kilépési vagy bennmaradási törésvonal nem a brit pártok mentén alakult ki,

inkább az iparos részek állnak szemben a vidékkel, ahol a munkavállalókat szeretnék megvédeni az unióból érkezőkkel szemben. Magyarics Tamás szerint nem valószínű, hogy bármely nagy párt profitálni tudna a helyzetből.

Egy esetleges újabb népszavazással a nagy pártok valószínűleg gyengülnének, a Skót Nemzeti párt viszont bennmaradás esetén lemondana a függetlenségi népszavazásról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×