INFORÁDIÓ 
2019. október 20. vasárnap
Vendel

kercsi-szoros

oroszország

ukrajna

Ukrajna már száz orosz állampolgártól tagadta meg a beutazást

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Ukrajna száz orosz állampolgárt fordított vissza a határról azóta, hogy a hadiállapot bevezetésével összhangban megtiltotta a belépést területére minden orosz állampolgárságú férfinak 16 és 60 éves kor között - közölte egy ukrán határvédelmi szóvivő szombaton Kijevben.

Az orosz állampolgárokat különféle indokok miatt tartóztatták fel a határon: például azért, mert tisztázatlan volt utazásuk célja, vagy - a személyi igazolványnak megfelelő - orosz belföldi útlevelet mutattak fel - tette hozzá.

Eközben Oroszország 40 ukrán állampolgártól tagadta meg a beutazást.

A kijevi vezetés az orosz agressziótól tartva tíz megyében hirdetett 30 napra hadiállapotot, amely Ukrajnában a rendkívüli állapot egy formája. Pénteken az ukrán kormány erre az időszakra - bizonyos kivételekkel - megtiltotta a beutazást minden 16 és 60 év közötti orosz férfinak. Ez azokra az orosz állampolgárokra is vonatkozik, akik állandó lakhellyel rendelkeznek az Európai Unióban. Szergej Medvegyev, a Berlini Szabadegyetem politológusa a Facebookon azt írta, hogy egy konferenciára utazott volna Kijevbe, de nem léphette át az ukrán határt.

Nem csak a férfiakat fordították vissza

Internetes beszámolók szerint néhány orosz állampolgárságú nőt sem engedtek be Ukrajnába. A döntést több esetben azzal indokolták, hogy az érintettek nem rendelkeznek elég pénzzel tartózkodásuk idejére.

Mihail Fedotov, az orosz elnök mellett működő Emberi Jogi Tanács (CPCS) vezetője arra kérte ukrán kollégáját, Ljudmila Deniszovát, hogy emeljen szót a korlátozások feloldásáért.

November 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, a 24 főnyi legénységük ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított.

A történtek miatt Petro Porosenko ukrán elnök 30 napra hadiállapotot - az ukrán jog szerint a rendkívüli állapot egyik fajtáját - vezette be Ukrajnában.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018