eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ezt írják a brit lapok az Orbán-kormány Berxittel kapcsolatos lépéseiről

Lengyelország, Magyarország és Csehország az uniós szerződések módosításán dolgozik - írta diplomáciai forrásokra hivatkozva a The Times című brit napilap.

A weboldalára hétfőn délután felkerült cikkben a konzervatív újság az Európai Unió külügyminisztereinek aznapi találkozójáról írt, amelynek témája az volt, hogyan előzzék meg a brit uniós tagságról szóló referendumot követő "dominóhatást", vagyis azt, hogy több tagállam is népszavazást tartson az EU-tagságról, s ezzel hozzájáruljon az európai közösség széteséséhez.

A lap azt is felidézte, hogy az unió szétszakításával fenyegető sorozatos népszavazásoktól való félelem volt az egyik tényező, amely miatt európai vezetők nem akartak jelentősebb engedményeket tenni David Cameron brit miniszterelnöknek, amikor februárban a britek által igényelt reformkövetelésekről tárgyaltak.

A The Times diplomáciai forrásokra hivatkozva megjegyezte, Lengyelország, Magyarország és Csehország azon dolgozik, hogy módosítsák az EU szerződéseit, például lazítsanak az eurózónához való csatlakozás jogi kötelezettségén. Az újság emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szeptember végén vagy október elején népszavazást tart az uniós menekültkvótákról, mintegy "beharangozva egy őszi kelet-nyugati politikai válságot". A brit lap szerint Magyarország a nyár folyamán az EU hosszabb távú újragondolására fog törekedni.

A The Times-nak a magyar kormány egy meg nem nevezett minisztere azt a kérdést tette fel: "A brit referendum jelenti az EU végét?" Hozzátette, a népszavazást követően semmi sem marad már a régi.

Sok uniós vezető biztatja maradásra Nagy-Britanniát, azonban Orbán Viktornak a Daily Mailben megjelent egészoldalas hirdetése a legszembetűnőbb - írta internetes kiadásában a Financial Times című londoni gazdasági napilap.

Hozzáteszi: Orbán az első uniós vezető, aki közpénzből hirdet a brit médiában, fizetett politikai hirdetésekben ösztönözve a szavazókat az unióban való maradásra.

A napilap szerint Orbán "beavatkozására" többen is "felhúzták a szemöldöküket", tekintve hogy lépése ellentétben áll az otthoni, nyilvánosan és "perzselően euroszkeptikus" retorikájával. Kormánya plakátkampányt indított, bírálva az uniós menekültpolitikát - tették hozzá.

A cikk szerint Kovács Zoltán kormányszóvivő közölte: Orbán Viktor és David Cameron jó viszonyban vannak egymással. A kormányszóvivő azonban arról nem nyilatkozott - fűzte hozzá a szerző -, hogy egyeztették-e előre az üzenetet a brit miniszterelnökkel.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×