eur:
393.82
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Egyre több angol akar kilépni az EU-ból

Ahogy közeledik a népszavazás napja, úgy erősödik a küzdelem az Európai Uniós tagságot fenntartó, illetve a kilépést kívánó britek között. Jelenleg a bent maradás hívei vannak többségben, de a táboruk egyre gyengül.

Az Ipsos MORI közvélemény-kutató intézet legújabb felmérése érdekes eredményt hozott: a britek közel ötven százaléka azt kívánja, hogy ha a nép többsége júniusban a kilépési folyamat elindítására szavaz, akkor David Cameron miniszterelnök, aki a bent maradás, és az Európai Unió belső megreformálása mellett tört lándzsát - mondjon le.

Az Ipsos Mori közvélemény-kutató által megkérdezettek 48 %-a szerint kellene leköszönnie kormányfői tisztéről David Cameronnak a júniusi népszavazás után, ha a szavazók, az ő érvei ellenére, a Brexit, azaz Nagy-Britannia uniós tagságának a feladása mellett döntenének.

A kormányzó Konzervatív Párton belüli helyezkedés is színezi ezt a felmérési eredményt. A londoni polgármester, az olykor excentrikus Boris Johnson nem titkolja, hogy szívesen lépne régi barátja és iskolatársa, David Cameron helyére, és ha valóban leszavazza a nép a miniszterelnök bent maradási óhaját, akkor hatalmi harc indulhat el konzervatív párti berkekben.

Néhány napja a parlamentben felállt Richard Burgon ellenzéki, labour képviselő és kertelés nélkül szegezte a kérdést David Cameronnak: "Ha kilépésre szavaz a nép, mit tesz a miniszterelnök, lemond? Igen vagy nem?" A válasz azonnali és határozott "nem" volt, amit a kormányfő hívei harsogó éljennel nyugtáztak.

A Brexit pártolóinak tábora azonban februártól márciusig erősödni kezdett. 36 %-ról 41 %-ra nőtt, ami még mindig kevesebb, mint a bent maradást pártolók 49 %-os szavazótömege. Egy másik felmérés szerint hétről hétre egyre többen eldöntik, hogy miként fognak szavazni; a jogosultak 64 %-a állítja, hogy már tudja, hová fogja tenni az ikszet a szavazócédulán.

A bent maradás híve Nicky Morgan közoktatási miniszter, aki legutóbb arról beszélt, hogy ha Anglia kilép, akkor "egy egész nemzedék kerül bizonytalanságba", amíg az ország új kereskedelmi egyezményekről tárgyal és keresi a helyét.

Közben a Brexit-pártiak is kirukkoltak valamivel: egy dossziéval, ami ötven ismert bűnöző: gyilkosok és pedofilek nevét taralmazza. "Ezek jöhetnek be Angliába minden korlátozás nélkül" - mondják a Brexitesek -, ha fennmarad a szabad határátlépés uniós tagsággal járó joga. Persze, a britek nem csatlakoztak a schengeni egyezményhez, tehát nem olyan könnyű bárkinek bejutni a szigetországba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×