eur:
393.06
usd:
366.4
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Két legfontosabb ítéletére készül a hágai Nemzetközi Törvényszék

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék a két legfontosabb döntését hozhatja meg a napokban: csütörtökön a háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb elnök, Radovan Karadzic ügyében, egy héttel később pedig a szintén háborús bűnökkel vádolt Vojislav Seselj szerb politikus ügyében hoz ítéletet.

Súlyát tekintve a Karadzic-ítélet számít fontosabbnak, volt jugoszláv tagköztársaság elnökét ugyanis még nem ítélt el a Nemzetközi Törvényszék, a diktátornak is nevezett Slobodan Milosevic szerb, majd jugoszláv elnök a scheveningeni börtönben, ítélethirdetés nélkül halt meg.

A Karadzic elleni 11 pontos vádiratban népirtás, háborús és emberiesség elleni bűntények szerepelnek. A bűncselekmények az 1992-95-ös, közel százezer halottat követelő boszniai háború idején történtek. A legsúlyosabb vádpont kapcsolatba hozza őt a srebrenicai népirtással, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer boszniai férfit és fiút gyilkoltak meg.

A bírósági ítélet sokak szerint borítékolható: az egykori boszniai szerb vezetőt el fogják ítélni, és várhatóan hosszú évekig börtönben kell még maradnia. A kérdés inkább az, hogy a tizenegy vádpont közül hányban találják bűnösnek, és melyek lesznek azok a bűncselekmények, amelyben megállapítják az egyéni felelősségét, azaz mely esetekről tudott, mire adott személyesen parancsot, és különösen, mekkora volt a szerepe a srebrenicai népirtásban.

Érdekes pontja lehet az ítélethirdetésnek az is, hogy a hágai törvényszék a srebrenicain kívül más mészárlásokat is népirtásnak minősít-e, korábban ugyanis minden tömeggyilkosságot háborús vagy emberiesség elleni bűncselekménynek minősített, és kizárólag a srebrenicai esetet ismerte el népirtásnak. Ezt tartják a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak Európában.

Radovan Karadzic ellen már 1995-ben vádat emeltek, ő azonban éveken át bujkált, csak 2008 júliusában fogták el Belgrádban és adták ki Hágának. A rákövetkező évben kezdődött meg a hágai pere.

Míg szinte biztosra vehető, hogy Radovan Karadzicot elítélik, Vojislav Seselj ügye teljes bizonytalanságban tartja még a jogi szakértőket is. A sajtó találgatásai szerint ha el is ítélik az ultranacionalista politikust, majdnem 12 évig tartó előzetes fogva tartása akkor is lefedi majd a kiszabható büntetés hosszát. Az viszont már biztos, hogy a Seselj-ügy mindig is a hosszúságáról, illetve "szerencsétlen" kezeléséről lesz ismert.

Vojislav Seselj 2003 elején önként adta fel magát a Nemzetközi Törvényszéken, és majdnem 12 évet töltött annak börtönében, majd 2014 végén súlyos egészségi állapotára való tekintettel ideiglenesen szabadlábra helyezték. Ennek egyik feltétele azonban az volt, hogy ha a bírói testület kéri, akkor azonnal vissza kell térnie Hágába. Ezt azonban Seselj mindeddig visszautasította, az ítélethirdetésre sem hajlandó visszautazni.

Seseljt egyebek mellett a Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban 1991 és 1994 között elkövetett háborús bűncselekményekkel vádolják. Pere 2007-ben kezdődött.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×