eur:
394.3
usd:
369.52
bux:
65275.15
2024. április 19. péntek Emma

Nem enyhül a feszültség Kelet-Ukrajnában

A közel egy hete érvényben lévő tűzszünet ellenére nem enyhül a feszültség a harcok sújtotta kelet-ukrajnai térségben, az oroszbarát szakadárok továbbra is lövik az ukrán katonák állásait - jelentette pénteken Dmitro Timcsuk ukrán katonai szakértő, a térségben adatokat gyűjtő szervezet, az Információs Ellenállás vezetője.

Közben Hennagyij Moszkal Luhanszk megyei kormányzó - sajtószolgálatán keresztül - pénteken arról adott hírt, hogy a Debalceve közelében lévő Csernuhine település is a szakadárok kezére került, miután az ukrán csapatok onnan is kivonultak.

A faluban a harcok kirobbanása előtt mintegy hatezren laktak. A Debalceve elfoglalásáért folytatott szakadár támadások Csernuhinét is sújtották, a településen is utcai harcok bontakoztak ki a benyomuló szakadárok és az ukrán egységek között. A tüzérségi csapások alatt a lakosok pincékben, alagsorokban húzták meg magukat. A településsel megszakadt a kommunikációs összeköttetés. A megye vezetése többször is megpróbálkozott a lakosok kimenekítésével, de nem járt sikerrel.

Facebook-oldalán Timcsuk arról számolt be, hogy legalább négy konvojban érkeztek újabb katonai szállítmányok az elmúlt egy nap alatt Oroszországból Ukrajna szakadárok által ellenőrzött területére. Állítása szerint összesen mintegy 55 szállítójárművet, továbbá 28 katonai eszközt, benne harckocsikat, egyéb páncélozott harcjárműveket és önjáró tüzérségi fegyvereket "dobtak át" Oroszországból Kelet-Ukrajnába a szakadároknak.

A szakértő azt is írta, hogy a Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol mellett, attól mintegy 25 kilométerre lévő, tavaly augusztusban az orosz fegyveres erők segítséggel megszállt Novoazovszk környékére a szakadárokhoz erősítésként Oroszországból újabb zsoldosok érkeztek, mintegy 130-an, hat teherautóval, négy harckocsival, hat D-30-as vontatott ágyútarackkal, továbbá velük együtt egy 17 tagú, hivatásos orosz katonákból álló felderítő egység.

A szervezet jól felfegyverzett orosz katonai egységek jelenlétéről kapott információkat Debalceve környékéről is. A szakadárok által a héten megostromlott és megszállt város déli és keleti részén észleltek három orosz harcászati egységet, amelyeket két, szintén orosz tüzérségi csapat támogat összesen 35 harckocsival, 68 egyéb páncélozott harcjárművel, 50 tüzérségi ágyúval és 24 rakéta-sorozatvető rendszerrel. Timcsuk úgy tudja, hogy ezek az orosz egységek is részt vettek a város ellenőrzéséért folytatott harcokban a luhanszki és a donyecki szakadár "népköztársaságok" fegyvereseivel együttműködve.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×