eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szijjártó: Montenegró euroatlanti integrációja kulcsfontosságú

Montenegró euroatlanti integrációja kulcsfontosságú a Nyugat-Balkán stabilitásához, ezért Magyarország elkötelezetten támogatja az ország integrációs törekvéseit - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A tárcavezető délelőtt tárgyalt Igor Luksic montenegrói külügyminiszterrel. Közös sajtótájékoztatójukon Szijjártó Péter kiemelte: a nyugat-balkáni országok közül Montenegró áll a legközelebb az EU- és a NATO-csatlakozáshoz, márpedig minél gyorsabban halad az ország euroatlanti integrációja, annál biztosabb a régió stabilitása. Magyarországnak a Nyugat-Balkán stabilitása kiemelten fontos, a jelenlegi világpolitikai és világgazdasági változások közepette a destabilizáció végzetes lehet - mutatott rá. Hozzátette: Magyarország eddig is és a jövőben is támogatja Montenegró euroatlanti integrációját.

A miniszter kijelentette: elengedhetetlen, hogy Montenegró még az idén formális meghívást kapjon a NATO-tagságra, nincs ok a késlekedésre. Az ország EU-csatlakozásáról pedig azt mondta, hogy az Európai Bizottságnak fel kell gyorsítania a tárgyalásokat.

Szijjártó Péter a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról szólva kifejtette: az EU-tagállamok közül Magyarország a második legnagyobb befektető Montenegróban. A kereskedelmi kapcsolatokban előre kell lépni, ebben segíthet, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. képviseletet nyitott Podgoricában, az Eximbank pedig 45 millió eurós hitelkeretet nyitott a magyar és a montenegrói kis- és közepes vállalkozások (kkv) együttműködésének ösztönzésére - közölte. Arról is beszámolt, hogy március végén ülésezik a gazdasági vegyes bizottság, és a kormány már a tárgyalások végső fázisában tart a közvetlen légi összeköttetés megteremtéséről.

Megjegyezte: elsősorban az élelmiszeriparban és az energiabiztonság biztosításában működhet együtt a két ország.

A tárcavezető elmondta: 30 montenegrói diáknak ösztöndíjat ajánlanak fel, hogy magyar egyetemeken tanulhassanak.

Igor Luksic hangsúlyozta: Magyarország jól ismeri a nyugat-balkán térséget, ezért is különösen hálásak, amiért támogatja Montenegró euroatlanti integrációját.

A montenegrói külügyminiszter hangsúlyozta: országa készen áll a NATO-csatlakozásra, és ezért készek mindent megtenni. Megemlítette, hogy reformokat hajtanak végre a jogbiztonság, a biztonságpolitika és a demokratikus intézményépítés területén.

Az EU-csatlakozási tárgyalások sebességét szerénynek ítélte, de - mint mondta - a montenegrói társadalom elkötelezett az uniós tagság elérése mellett.

Igor Luksic reményét fejezte ki, hogy a montenegrói és a magyar kkv-k kihasználják az Eximbank nyújtotta lehetőséget. Üdvözölte a közvetlen légi összeköttetés lehetőségét is, amely meglátása szerint növelheti a turizmust. Kiemelte a két ország közötti energetikai együttműködés jelentőségét is, és azt mondta: remélhetőleg az elkövetkező hetekben ennek konkrét eredményei is lesznek.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×