eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Honnan szerezte meg Malina Hedvig leleteit az orvosszakértő?

Szlovák sajtóértesülések szerint valótlanságokat állított a Malina Hedvig ügyében készített orvosi jelentés. Az ügyvéd szerint szándékos hazugságokat tartalmaz a dokumentum.

A pozsonyi Új Szó és a SME című napilapok szerint is hazudott a Komensky Egyetem orvosi karának dékánja Malina Hedvig CT-vizsgálatának eredményéről, amikor azt állította, hogy az nem mutatott ki arcsérülést.

A lapok birtokába jutott dokumentumokból kiderül, hogy a támadás után a lány arcát nem is vizsgálták, hanem csupán a koponya és az agy sérüléseit akarták kizárni.

A 2006 augusztusában, Nyitrán megvert diáklány ügyével kapcsolatban - a főügyészség felkérésére - Peter Labas, az orvosi kar dékánja készített újabb orvosi jelentést. Ezt most több szakértő is vitatja.

A dékán jelentése végén 12 orvost sorolt fel, azt állítván, hogy konzultált velük. Ezeknek az orvosoknak az aláírása azonban nem szerepel a dokumentumban, s többen közülük nyíltan elhatárolódtak a jelentéstől.

A SME szerint az egyik orvos közjegyző előtt hitelesített nyilatkozatban állította, hogy neve az ő tudta nélkül szerepel a CT-jelentésen. Az egyik pszichiáter pedig felszólította Labast, hogy a nevét vegye ki a jelentésből.

Az Új Szó Malina Hedvig beleegyezésével megszerezte a nyitrai kórházból a komputertomográfos vizsgálat felvételét és leírását. Azt nem tudni, Labas hogyan jutott a CT-felvételéhez, jegyezte meg a lap, de a páciens engedélyével biztos nem, és valószínűleg ügyészi meghatalmazással sem, mert a felvétel nincs az ügy aktájában.

Mint a leletek áttanulmányozása során kiderült, Malina Hedvigről nem az "egész testet érintő" CT-felvétel készült, mint azt Labas jelentésében állítja, hanem a koponyát, az agyat, a mellkast, a hasat és a kismedencét vizsgálták. Traumatológus kérte a CT-vizsgálatot, és a törésekre, belső vérzésekre volt kíváncsi, nem a zúzódásokra és véraláfutásokra.

Malina Hedvig ügyvédje a napokban küldte el a főügyészségre az orvosi kar dékánja által kidolgozott szakérői jelentéssel kapcsolatos észrevételeit. Roman Kvasnica harmincöt oldalon cáfolja és helyesbíti Peter Labas megállapításait, miközben felhívja az illetékesek figyelmét több csúsztatásra és hazugságra is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×