eur:
389.38
usd:
361.44
bux:
68401.29
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Adolf Hitler visszatért Berlinbe

Vitát váltott ki Németországban, hogy a Berlinben megnyílt Madame Tussauds-panoptikumban helyet kapott az ország egykori náci diktátora is. A biztonság kedvéért Adolf Hitler viaszbábujához nem mehetnek közel a látogatók, és nem is fényképezkedhetnek vele.

A náci diktátor alakja életének utolsó napjait idézi, ahogyan a Bukás című film is ábrázolta. A bunkerszerű környezetben egy megtört, púpos alak ül az íróasztal mögött, a falon az egykor meghódított Európa térképe látható.

A viaszbábut azért is formálták ilyenné, mert nem akarták, hogy neonácik zarándokhelyévé váljon a panoptikum. Ezt szolgálja az a szabály is, hogy más figurákkal szemben Adolf Hitlert nem lehet megérinteni, és közös fényképet sem lehet készíteni. Ha valaki mégis megpróbálja, a teremőrök azonnal kivezetik.

"Úgy akartuk megmutatni, ahogyan az utolsó napjaiban kinézett. A felmérésünk szerint az emberek úgy vélik, hogy Adolf Hitler a történelem része, ezért szerepelnie kell" - nyilatkozta a múzeumot üzemetető cég regionális igazgatója. A viaszbábut több mint kétezer kép alapján alkották meg.

A zsidó közösség megosztott a kiállítással kapcsolatban, többen nem értenek együtt Adolf Hitler olyan kiállításon való szerepeltetésével, amely inkább szórakoztató, mint tanító. A németországi zsidók tanácsának főtitkára ugyanakkor azt mondta: nincs kifogása a kezdeményezés ellen, mert az segíthet szétoszlatni az egykori diktátort övező mítoszt.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×