eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pexels.com

Váratlan fordulat: két hónap alatt engedélyt kaphatnak itthon szélerőművek

Mégsem kell 2029-ig várni az új szélerőművi kapacitások engedélyezésére: a kormány úgy döntött, két hónapon belül kiosztják a csatlakozási engedélyeket azokra a projektekre, amelyeket 2030 előtt megvalósítanának.

Egy szerda este megjelent kormányrendelet szerint a következő 60 napban minden olyan szélerőművi kapacitás hálózati csatlakozási engedélyt kap, amely legkésőbb 2030-ig rendszerbe illeszthető – vette észre a hvg.hu.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter tavaly év végén még arról beszélt, hogy annyi új erőművi csatlakozási engedély áll sorban, hogy három év is eltelhet, mire engedélyt kapnak és felépülhetnek az első új szélturbinák, a szerdai rendelettel viszont a kormány ezt két hónapra rövidítette le.

A változásról az Energiaügyi Minisztérium közlemény is kiadott, amelyben arról ír, hogy a második közzétételi eljárásában a várakozásokat nagymértékben felülmúló mennyiségben érkeztek be igények új időjárásfüggő megújuló és energiatárolói kapacitások csatlakoztatására: a beruházók összesen több mint 10 gigawatt teljesítményű naperőmű, szélerőmű és tároló létesítésére jelezték szándékukat.

A fejlesztések tervezhetősége érdekében az eddigi eljárásrendben csak azokat az igényeket fogadják be, amelyek legkésőbb 2030-ban rendszerbe kapcsolhatók, így hozzájárulhatnak a felülvizsgált Nemzeti Energia- és Klímatervben vállalt zöldenergia-célszámok eléréséhez.

A szabályok enyhítése nyomán várhatóan megháromszorozódhatnak a szélenergiás kapacitások: 2030-ig egy gigawatt kapacitás is kiépülhet. Emellett nőni fog a jelenleg mindössze 20 megawattos energiatárolói kapacitás is: 2026-ra a hússzorosára, 2030-ra pedig az ötvenszeresére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×