eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj nagydíj és Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj junior fokozatának átadóünnepségén a fővárosban, a Magyar Nemzeti Bank Bölcs Vár épületében 2023. január 19-én. Csák János kulturális és innovációs miniszter kapta a Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj nagydíj fokozatát. A díjat a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alapította, az elismerés gondozását a Magyar Nemzeti Bank 2019-ben vette át.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Döntött az alapkamatról az új összetételű monetáris tanács

Maradt a 13 százalékos alapkamat és a 18 százalékos betéti kamatszint is.

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatmeghatározó ülésén.

A monetáris tanács február 28-i kamatdöntő ülésén fenntartotta a jegybanki alapkamat tavaly szeptember óta hatályos szintjét, valamint 18 százalékon tartotta az egynapos betéti kamatszintet.

A kamatfolyosó két szélén, az egynapos jegybanki betét 12,5 százalékos és az egynapos fedezett hitel 25 százalékos szintjén sem változtattak.

A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak.

Ismeretes, a keddi kamatdöntő ülésen új tagként már Kovács Zoltán is szavazhatott, miután az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfőn aznapi kezdéssel támogatta megválasztását. Búza Évát szintén támogatták, ő április 6-án kezdheti meg a munkát az MT-ben. Az új tagok választására Parragh Bianka március 23-án, valamint Kocziszky György április 6-án lejáró mandátuma miatt vált szükségessé.

A Reutersnek az ügyre rálátó két forrás korábban azt mondta, Búza Éva kerülhet be hamarabb és Kovács Zoltán később a testületbe. A londoni hírügynökség egyébként azzal számolt, hogy miután a kilenc tagú testület az elmúlt években mindig egyhangúan döntött a kamatokról, a két új tag érkezése nem valószínű, hogy felborítaná az erőegyensúlyt még amellett sem, hogy a kormány irányából az utóbbi időszakban többször is érkeztek kamatcsökkentést sürgető jelzések.

A 24.hu nemrég hosszasan elemezte, hogy míg „a kormány a gázt nyomja (és kamatot csökkentene), a jegybank a féket”, és ennek a jelenlegi érzékeny gazdasági helyzetben milyen veszélyei lehetnek.

Búza Éva hétfői bizottsági meghallgatásán – képviselők felvetéseire adott válaszában – egyébként kiemelte: a jegybank elnöke nem rendelkezik a tanácstagokra befolyással, utasításokra sincsen joga, a tagok függetlenek. A kormány és a jegybank egyformán elkötelezett az infláció mihamarabbi letörése mellett – mondta, hozzátéve, hogy monetáris és fiskális politika együttműködésére szükség van a kialakult helyzet megfelelő kezeléséhez. Az árfolyamra vonatkozó kérdésekre leszögezte: a jegybanknak nincsen árfolyamcélja.

Kovács Zoltán szerint egységes a kép: mindenki azért tesz, hogy egy számjegyű infláció legyen Magyarországon. Matolcsy György pedig nem a főnökük lesz – mondta.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×