eur:
394.42
usd:
369.55
bux:
65240.52
2024. április 19. péntek Emma
Liz Truss új brit miniszterelnök a londoni kormányfői rezidenciára, a Downing Street 10-be érkezik 2022. szeptember 6-án. II. Erzsébet brit királynő ezen a napon, Boris Johnson miniszterelnök távozása után hivatalosan megbízta Trusst, a Konzervatív Párt új vezetőjét a kormányalakítással. A 47 éves Truss az Egyesült Királyság 56. miniszterelnöke, egyben a harmadik női kormányfő Margaret Thatcher és Theresa May után.
Nyitókép: MTI/EPA/Stuart Brock

"Jobban is előkészíthettük volna az adóintézkedéseket" - megszólalt a brit miniszterelnök

Liz Truss brit miniszterelnök szerint jobban is elő lehetett volna készíteni a szeptember végén bejelentett adócsökkentési intézkedéseket. A terv komoly piaci felfordulást okozott és negatív hitelminősítői lépéshez is vezetett.

Truss a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: kitart a pénzügyminiszter, Kwasi Kwarteng által szeptember 23-án előterjesztett adócsomag mellett, mert "a legrosszabb az lenne, ha nem tettünk volna semmit".

Elismerte ugyanakkor, hogy "jobban is elő lehetett volna készíteni a talajt" az intézkedésekhez. Truss közölte, hogy tanult az elmúlt napok eseményeiből, és a kormány a jövőben jobban előkészíti a hasonló horderejű szakpolitikai döntéseket.

A brit kormány a meredeken emelkedő megélhetési költségek, a 10 százalék környékén járó, évtizedek óta nem mért infláció és az ezzel egyidejű gazdasági visszaesés hatásainak enyhítése végett az utóbbi évtizedek legradikálisabb adócsökkentési programját hirdette meg.

Kwarteng a londoni alsóházban - több más nagy horderejű intézkedéssel együtt - bejelentette, hogy a jövő áprilisban kezdődő új pénzügyi évtől a személyi jövedelemadó jelenleg 20 százalékos alapkulcsa 19 százalékra csökken, a legmagasabb jövedelmekre megállapított 45 százalékos felső adókulcs megszűnik, és a magas jövedelműek adója egységesen 40 százalék lesz.

A kormány emellett - a korábbi tervvel ellentétben - nem emeli 25 százalékra a jelenlegi 19 százalékról a társasági adót.

A font a 45 milliárd font (több mint húszezer milliárd forint) értékűre becsült adócsökkentési program finanszírozhatósága és államadósság-növelő hatása körüli piaci aggodalmak miatt a héten rekordmélységekbe, egyes időszakokban az árfolyamparitás közelébe gyengült a dollárral szemben.

Mindeközben a közép- és hosszú futamidejű brit állampapírok hozama - a 2008-as globális pénzügyi válság óta először - 4 százalék fölé emelkedett és meghaladta a görög államadósság piaci finanszírozási költségeit.

A brit kormány adócsökkentési programját a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is bírálta.

A megugró hozamok csökkentése és a piacok megnyugtatása érdekében a Bank of England a héten 65 milliárd font értékű soron kívüli állampapír-vásárlási programot jelentett be, azzal indokolva a rendkívüli intervenciót, hogy a brit pénzügyi eszközök markáns mértékben átárazódtak, és ha a piacok e "rendellenes működése" folytatódik, az már érdemi kockázatot jelentene Nagy-Britannia pénzügyi stabilitására.

Az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő a hétvégén leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról Nagy-Britannia "AA/A-1 plusz" szintű államadós-osztályzatának kilátását, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a brit kormány adócsökkentési programja az államháztartási egyensúlytalanságok jelentős mélyülésének kockázatával jár, növeli az államháztartás hitelfinanszírozásának költségeit és nehezíti a 10 százalék közelében járó infláció megfékezését.

A legnagyobb brit közvéleménykutató cég, a YouGov friss felmérése szerint a brit választók abszolút többsége, 51 százaléka véli úgy, hogy Trussnak - aki nem egészen négy hete tölti be a kormányfői posztot - le kell mondania a miniszterelnöki tisztségről.

Ugyanez a cég kimutatta azt is, hogy a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt példátlan, 30 százalékpontot meghaladó támogatottsági előnyre tett szert a kormányzó Konzervatív Párttal szemben.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×