INFORÁDIÓ
2023. március 21. kedd
Benedek

szállodaipar

turizmus

flesch tamás

rezsi

Hotel Solar Nagyatád

Flesch Tamás: ez pusztítóbb a Covidnál

Infostart

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke nyolc-tízszeres rezsiemelkedésről beszélt a szállodák esetében, és azt is elmondta, miért vészjóslóbb most a helyzet, mint az elmúlt két és fél évben a világjárvány alatt volt.

A rezsiköltségek elszabadulásának pusztítóbb a hatása a turizmusban és a vendéglátásban, mint amilyen károkat a Covid-járvány idején kellett ennek a szektornak elszenvednie – idézi a Telex a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke ATV-nek adott interjúját.

Flesch Tamás szerint fundamentális gondok vannak, ezt semmilyen észszerű kiadáscsökkentéssel nem tudják ellensúlyozni.

A szállodák energiakiadása az elmúlt hónapokban megugrott, Flesch Tamás elmondta:

  • az áramnál tízszeres,
  • a gáznál nyolcszoros

szorzóval szembesültek néhányan. Sőt, előfordul, hogy gázra nem kapnak ajánlatot a kereskedőktől.

Hogy miért rosszabb a mostani helyzet, mint a Covid miatti zárások idején, arra két okot mondott:

  • egyfelől szerinte akkor mindenki számíthatott rá, hogy „záros határidőn belül” lesz oltóanyag,
  • másfelől a mostani infláció és energiaválság nemcsak egy-egy ágazatot sújt, hanem az egész országot, és ez visszaveti a keresletet.

Ráadásul a járvány után nem maradtak tartalékok az ágazatban.

A KSH friss adatai is alátámasztják a tiszteletbeli elnök által elmondottakat:

Flesch Tamás szerint bezárási hullám jöhet, abból a 300-350 ezer emberből, aki a turizmusban és a vendéglátásban dolgozik Magyarországon, akár 20-25 százalék is állástalanná válhat.

Méretüktől függően sokszorozódhatnak a vendéglátóegységek költségei az energiaválság alatt – mondta korábban érdeklődésünkre Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Sorra zárnak be a 30-40 éven át nyitva tartó éttermek, mondta Kovács László, ő is arról beszélt, hogy nincs hova emelni az árakat, mert nincs kinek.

A felmérések sem mutatnak szebb jövőképet. A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége és a GKI Gazdaságkutató frissen közzétett felmérése szerint a turizmus minden alágazatára kiterjedő, reprezentatív turizmus konjunktúra index (tki) augusztusban mínusz 13 ponton állt, a mínusz 100 és plusz 100 közötti skálán, ami azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket enyhén romlónak érzékelik. Júliushoz képest az index értéke 10 ponttal csökkent, a csökkenés elsősorban a szálláshely-szolgáltatást érintette.

Lesz-e, és megfizethető lesz-e a gáz és az áram Európában és Magyarországon? Mi lesz a rezsiköltségekkel? – egyebek mellett ezekről a kérdésekről is beszélt Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában:

Nyitókép: hotelsolar.hu
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018