eur:
369.22
usd:
344.69
bux:
48117.93
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Vendégek egy stockholmi étteremben és teraszán 2021. július 1-jén. A koronavírus-járvány miatt a vendéglátóhelyek nyitvatartására vonatkozó korlátozásokat ezen a napon teljesen feloldották Svédországban.
Nyitókép: Stefan Jerrevang

Ősszel akár több üzlet is bezárhat, mint a koronavírus-járvány alatt

A vendéglátóipar valamennyi szereplőjét megterheli az energiaválság miatti rezsiköltség-emelkedés.

Méretüktől függően sokszorozódhatnak a vendéglátóegységek költségei az energiaválság alatt – mondta az InfoRádiónak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

A kis- és a nagy típusú éttermekre is ugyanolyan rossz hatással van az energiaár-robbanás. A nagyobb éttermek esetén önmagában is több a költség. "Tudok olyan étteremről, ahol mondjuk az augusztusi áramszámla 22 millió forint volt. Azért annak komoly forgalmat kell produkálni, hogy csak az áramszámlát ki tudja termelni, és akkor még a gáz hozzá se jött. Én azt mondom, hogy a baj mind a két szegmensben nagy" – mondta Kovács László.

Sorra zárnak be a 30-40 éven át nyitva tartó éttermek – tette hozzá Kovács László. Sopronban egy étterem negyven év után zárt be, "mert képtelen volt kitermelni, illetve áthárítani azt a megnövekedett költséget, ami a rentábilis működéshez szükséges lenne". Mint mondta: a vendégek számára bizonyos szintig el lehet mondani azt, hogy kényszerűségből emelünk, de amikor elfogy a vendégek zsebéből is a pénz – és sajnos most ez várható –, akkor van igazán gond.

Ugyanis nincs hova emelni, mert nincs kinek.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint béke esetén lesz esély a gazdaság normalizálódására. A 2008-as válság sem alapvetően gazdasági, hanem inkább pénzügyi válság volt, Magyarországon éppúgy, mint az egész világon.

"Ha ezt összehasonlítjuk a mostanival, akkor azt látjuk, hogy azért mindenkinek megmaradt a munkahelye, normálisan bejárhatott dolgozni, megkapta a fizetését. Mégis körülbelül 6-7 év kellett ahhoz, hogy a forgalmát tekintve, változatlan áron, a vendéglátás ugyanazt produkálja, mint a válság előtt. Tehát 2008 után 2015-re érte el a forgalom a válság előttit. Azt hittük, hogy az elmúlt két évben dúló Covid-válságnál rosszabb már nem lesz, és ha azt túléljük, akkor reménykeltő visszatérésre van lehetőség" – fogalmazott.

A koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt 51 ezer üzletből 3400 döntött a bezárás mellett – tette hozzá Kovács László, aki szerint ősszel jóval több egység hagyhat fel eddigi tevékenységével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Jelentősen emelkedtek a tőzsdék múlt héten, miután az amerikai törvényhozók elfogadták az amerikai adósságplafonról szóló törvényjavaslatot. Az ázsiai piacok nagyrészt emelkedtek hétfőn, miután Joe Biden hétvégén aláírta az amerikai adósságplafonról szóló törvényt. Ezzel szemben európai tőzsdék a múlt pénteki rali után iránykereséssel kezdték ezt a hetet, és az USA-ban is csak minimális elmozdulások látszanak. Mindeközben az olajárakra is érdemes figyelni, amelyek felpattantak azt követően, hogy Szaúd-Arábia további napi egymillió hordóval csökkenti a kitermelést, és további termeléscsökkentést ígért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×