eur:
392.23
usd:
365.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Vendégek egy stockholmi étteremben és teraszán 2021. július 1-jén. A koronavírus-járvány miatt a vendéglátóhelyek nyitvatartására vonatkozó korlátozásokat ezen a napon teljesen feloldották Svédországban.
Nyitókép: Stefan Jerrevang

Ősszel akár több üzlet is bezárhat, mint a koronavírus-járvány alatt

A vendéglátóipar valamennyi szereplőjét megterheli az energiaválság miatti rezsiköltség-emelkedés.

Méretüktől függően sokszorozódhatnak a vendéglátóegységek költségei az energiaválság alatt – mondta az InfoRádiónak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

A kis- és a nagy típusú éttermekre is ugyanolyan rossz hatással van az energiaár-robbanás. A nagyobb éttermek esetén önmagában is több a költség. "Tudok olyan étteremről, ahol mondjuk az augusztusi áramszámla 22 millió forint volt. Azért annak komoly forgalmat kell produkálni, hogy csak az áramszámlát ki tudja termelni, és akkor még a gáz hozzá se jött. Én azt mondom, hogy a baj mind a két szegmensben nagy" – mondta Kovács László.

Sorra zárnak be a 30-40 éven át nyitva tartó éttermek – tette hozzá Kovács László. Sopronban egy étterem negyven év után zárt be, "mert képtelen volt kitermelni, illetve áthárítani azt a megnövekedett költséget, ami a rentábilis működéshez szükséges lenne". Mint mondta: a vendégek számára bizonyos szintig el lehet mondani azt, hogy kényszerűségből emelünk, de amikor elfogy a vendégek zsebéből is a pénz – és sajnos most ez várható –, akkor van igazán gond.

Ugyanis nincs hova emelni, mert nincs kinek.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint béke esetén lesz esély a gazdaság normalizálódására. A 2008-as válság sem alapvetően gazdasági, hanem inkább pénzügyi válság volt, Magyarországon éppúgy, mint az egész világon.

"Ha ezt összehasonlítjuk a mostanival, akkor azt látjuk, hogy azért mindenkinek megmaradt a munkahelye, normálisan bejárhatott dolgozni, megkapta a fizetését. Mégis körülbelül 6-7 év kellett ahhoz, hogy a forgalmát tekintve, változatlan áron, a vendéglátás ugyanazt produkálja, mint a válság előtt. Tehát 2008 után 2015-re érte el a forgalom a válság előttit. Azt hittük, hogy az elmúlt két évben dúló Covid-válságnál rosszabb már nem lesz, és ha azt túléljük, akkor reménykeltő visszatérésre van lehetőség" – fogalmazott.

A koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt 51 ezer üzletből 3400 döntött a bezárás mellett – tette hozzá Kovács László, aki szerint ősszel jóval több egység hagyhat fel eddigi tevékenységével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×