eur:
393.59
usd:
369.23
bux:
65578.11
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A szivacsvárosoké lehet a fenntartható jövő

A klímaváltozással járó heves és váratlan esőzések előfordulásának növekedése miatt a nagy vízáteresztő felületekkel rendelkező úgynevezett szivacsvárosok jelentik a legjobb megoldást a jövőre nézve.

A puha és lyukacsos szivacsok felszívják és megtartják a vizet, innen ered ezeknek a településeknek az elnevezése: parkokkal, fákkal és tavakkal rendelkeznek nagy számban a szivacsvárosok. Ezek magukba szívják a vizet, így jobban tudják majd enyhíteni az árvizek hatását.

Annak felmérésére, hogy a városi terek mennyire képesek kezelni a felesleges vizet, a globális épített környezeti tanácsadó cég, az Arup hét, heves esőzések és súlyos árvizek által veszélyeztetett nagyvárost vizsgált meg a Terrain nevű mesterséges intelligencia- és földhasználat-elemző rendszer segítségével.

Három szempont szerint rangsoroltak

"A városok fejlődése régiónként eltérő módon zajlik: néhány kínai város sűrűbb beépítésű, magas épületekkel, míg az új-zélandi Aucklandben inkább alacsony épületeket látunk, több a tér közöttük" - mondta el a CNN-nek Thomas Sagris, az Arup digitális vízügyi kutatásának vezetője, aki szerint

egy város kialakítása befolyásolja a víz befogadására való képességét.

Minden várost három kulcsfontosságú tényező alapján értékeltek:

  • a vízfelvevő zöld és kék területek, például fű, fák, tavak és tavak mennyisége;
  • a talaj és a növényzet típusa;
  • a vízlefolyási potenciál - annak a csapadékmennyiségnek a kiszámítása, amelyet már nem tud elnyelni a város területe, hanem tovább folyik azon.

Íme, a lista

A hét vizsgált város rangsora "szivacsossági" tulajdonságaik szerint a következő:

  1. Auckland (35%)
  2. Nairobi (34%)
  3. Szingapúr (30%)
  4. New York (30%)
  5. Mumbai (30%)
  6. Sanghaj (28%)
  7. London (22%)

Az új-zélandi Auckland az egész városra kiterjedő csapadékvíz-kezelési rendszereivel és nagy parkjaival végzett az élen. Nem sokkal maradt el ettől a kenyai főváros, Nairobi, melynek külvárosában nemzeti park található, a jelentés szerint azonban a város sűrűn lakott területein kevés vagy egyáltalán nincs zöld infrastruktúra, és

az árvizek gyakran elöntik a nyomornegyedeket.

Az indiai Mumbai Szingapúrral és New Yorkkal holtversenyben a harmadik helyen végzett a rangsorban. A következő a listán Sanghaj, az utolsó helyre pedig London került, főként azért, mert a város agyagban gazdag talaja kevésbé nedvszívó.

Gazdasági haszon is van

A jelentés szerint a városok javíthatják "szivacsosságukat", ha több parkot, rétet, zöld tetőt és egyéb zöld infrastruktúrát építenek be.

A kulcs annak megértésében rejlik, hogy hol vannak az árvízi gócpontok.

Ennek gazdasági jelentősége is lehet: egy másik jelentés szerint, amelyet az Arup a Világgazdasági Fórummal közösen tett közzé januárban, az éghajlatváltozással szemben ellenálló, természetalapú megoldásokba történő beruházások átlagosan 50 százalékkal költséghatékonyabbak, mint az ember alkotta alternatívák

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×