eur:
395.73
usd:
367.19
bux:
65218.05
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Gas station at sunset.
Nyitókép: Issarawat Tattong/Getty Images

Grád Ottó: a kutak nem fogják még hónapokig bírni

Az áfa vagy a jövedéki adó csökkentésével mérsékelné a hazai benzinkutak veszteségét a Magyar Ásványolaj Szövetség. A szervezet főtitkára szerint a befagyasztott üzemanyagárak miatt több töltőállomás bezárásra kényszerülhet, mert nem tudja érvényesíteni a kereskedelmi árakban az emelkedő átvételi árakat.

Ahogy arról beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök szombati évértékelőjén jelentette be, hogy három hónappal tovább, május 15-ig megmarad a 95-ös benzinre és az „alap” dízelre vonatkozó 480 forint/literes maximum ár a kutakon. Az erről szóló kormányrendelet azóta már a Magyar Közlönyben is megjelent.

A Magyar Ásványolaj Szövetség információi alapján az árstop miatt eddig három töltőállomás volt kénytelen lehúzni a rolót, de szerintük a folyamat folytatódni fog, sőt, fel is fog gyorsulni, tehát tömeges kútbezárásokra lehet számítani.

Grád Ottó, a szövetség főtitkára kifejtette: a kisebb vidéki töltőállomások jóval kedvezőtlenebb feltételekkel, vagyis drágán jutnak hozzá az üzemanyaghoz, tekintve, hogy a nagykereskedelmi árat továbbra is a piac szabályozza. Ráadásul ezek relatíve kisebb mennyiségeket vásárolnak, miközben a szállítást is meg kell tudniuk oldani. A szövetség tudomása szerint

ma már egyes kutak a szállítóeszközből való lefejtés pillanatában veszteséget kénytelenek elkönyvelni,

vagyis számukra a leszállított áru drágább, mint amennyit a kiskereskedelmi forgalomban kérhetnek értük (480 liter/forint).

A főtitkár arra is kitért, hogy a Magyarország térségében három olyan országról tudni, ahol szintén az állam szabályozza a kiskereskedelmi árat. Horvátországban és Szerbiában gyakorlatilag változatlan terhek mellett maximalizálták az árakat, Lengyelországban viszont eltérő utat választottak: az ár – lényegesen alacsonyabb szintű – maximalizálása mellett jelentősen csökkentették az üzemanyag-értékesítés általános forgalmi adóját.

Grád Ottó emlékeztetett: 2021. november 15-én, amikor Magyarországon a jogszabály intézkedéseit bevezették és a kormányzat meghatározta a 480 forintos literenkénti árat, a kőolajat 80-82 dolláros szinten jegyezték, míg jelen pillanatban ez 96 dollár, vagyis több mint 15 százalékkal drágult az alapanyag. Ilyen, lényegesen rosszabb piaci körülmények között, de változatlan feltételek mellett viszont képtelenség hosszú távon, hónapokig fenntartani az üzemanyag-kereskedelmet – emelte ki.

A főtitkár szerint,

ha a hatósági árszinten nem lehet emelni, akkor az áfát vagy a jövedéki adót kell csökkenteni,

hiszen ez a két adótartalom a legmeghatározóbb az üzemanyagoknál. A Magyar Ásványolaj Szövetség erről szóló javaslatait már eljuttatta a kormányzat felé, de érdemi válasz egyelőre még nem érkezett – jegyezte meg Grád Ottó arra is emlékeztetve, hogy ha nem lenne árstop, a mai piaci adózási feltételek mellett 510-530 forint körül mozogna a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi ára.

Az RTL.hu beszámolója szerint a kutak egy részén már korlátozzák, hogy mennyit lehet tankolni. Van olyan hely, ahol legfeljebb 10 liter gázolajat adnak el egy autósnak, és olyan is, ahol csak hatan tölthetik tele a kocsijukat egy nap alatt.

Arra már az állam is felkészült, hogy a benzinkutak nagy számban fogják a tevékenységüket ideiglenesen szüneteltetni – erre utal legalábbis, hogy a NAV honlapjának nyitóoldalára kikerült hétfő délután egy „Tájékoztatás üzemanyagtöltő állomás üzemszünetének bejelentéséről” – írja a Telex.

A készletek kifogytával vége

Közben a Népszava úgy értesült, hogy üzemanyag-készleteik kifogytával mindhárom Tolna megyei kútját bezárja az Androméda Kft. Ezzel Őcsény, Bogyiszló és Szedres mintegy 13 ezer lakója üzemanyag-ellátás nélkül marad – fogalmazott a lapnak Voll László ügyvezető-tulajdonos.

A kivállalkozó szavai szerint „nem lesz egyszerű helyzet”, ha a mezőgazdasági munkák kezdetén – az igények várható megugrása miatt – csak az a mintegy száz kiskútüzemeltető bezár, akik a múlt héten aláírták Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek írt közös levelüket. Ráadásul kérdéses, hogy a bezáró kutak továbbműködtetésére a kormánynál egyedül bejelentkező Mol rendelkezik-e ennyi átvételhez szükséges tartalékerőforrással – fűzte hozzá Voll László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×