INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

üzemanyag

benzinkút

töltőállomás

bezárás

árstop

Hand refilling the car with fuel at the refuel station, the concept of fuel energy

Már közel száz benzinkúton él mennyiségi korlátozás

Infostart

A mezőgazdasági munkák nagyarányú akadozásához vezet, ha a Mol nagykereskedelmi tarifáiban érvényesíti az elmúlt két hét nyersolajár-emelkedését – véli a szakértő.

Országszerte mintegy száz üzemanyag-töltőállomáson korlátozzák már a kiadható mennyiséget – tudta meg a Népszava Bujdos Esztertől, a holtankoljak.hu árösszehasonlító adatbázist üzemeltető 3 P Online Kft. ügyvezetőjétől. Szakértők szerint mindez egyenes következménye, hogy a kormány február 15-től három hónappal meghosszabbította a 480 forintos felső üzemanyag-korlátot – jegyzi meg a lap.

A kutak önállóan döntenek a mennyiségi korlátozásról, amit semmi sem tilt – jegyezte meg az ügyvezető, aki 5-10 literes „porciókról” hallott. Tehát

az adagok jellemzően arra elegendők, hogy az autósok eljussanak a következő, még működő töltőállomásig.

Ahogyan arról korábban az Infostart is beszámolt, a hatósági áron rögzített, olcsóbb üzemanyag tankolási turizmust generált Magyarországon is. Ezek után Bujdos Eszter érthetőnek nevezte a lapnak egyes termékek egyértelműen veszteséges értékesítésének visszafogását. Mindazonáltal az akár a szabályok határait súroló egyéb „trükközéseknek” nem látja értelmét: szerinte, ha valaki nem bírja, előbb-utóbb le kell húznia a rolót. Az ügyvezető meggyőződése: ha a hazai egységek zömét ellátó Mol péntektől nagykereskedelmi áraiban érvényesíti az elmúlt két hét olajáremelkedését, az végleg bezárási „lavinát” indít el. Így akár több száz, jellemzően kis méretű, de saját térsége ellátásában kulcsszerepet játszó kút házhatja le a rolót. A szakértő megerősítette: a holtankoljak.hu 15 éves történelme során

még sosem tapasztalták, hogy a Mol ilyen hosszú ideig ne érvényesítse nagykereskedelmi áraiban a nemzetközi olajár és a forint árfolyamváltozását.

Az intézkedés egyértelműen a kis kutakat sújtja. Legalábbis a Népszava által megkérdezett szakértők nem hallottak olyan esetről, amikor „nagy” márka döntött volna bezárásról, mennyiségi korlátozásról vagy egyéb „trükkökről”. (Mindemellett megismételték: az ismert zászlók alatt, de franchise-rendszerben működő, több száz hazai kútüzemeltető pénzügyi helyzete nem tér el a most csőd szélére kerülőkétől.)

Bujdos Eszter a kormánydöntés folytán kialakult helyzetet tarthatatlannak és alkotmánysértőnek ítéli, ami néhány napon belül a mezőgazdasági munkák országos akadozásához vezet.

Nyitókép: Koonsiri Boonnak/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018