eur:
392.53
usd:
365.93
bux:
66780.28
2024. április 25. csütörtök Márk
Hand refilling the car with fuel at the refuel station, the concept of fuel energy
Nyitókép: Koonsiri Boonnak/Getty Images

Már közel száz benzinkúton él mennyiségi korlátozás

A mezőgazdasági munkák nagyarányú akadozásához vezet, ha a Mol nagykereskedelmi tarifáiban érvényesíti az elmúlt két hét nyersolajár-emelkedését – véli a szakértő.

Országszerte mintegy száz üzemanyag-töltőállomáson korlátozzák már a kiadható mennyiséget – tudta meg a Népszava Bujdos Esztertől, a holtankoljak.hu árösszehasonlító adatbázist üzemeltető 3 P Online Kft. ügyvezetőjétől. Szakértők szerint mindez egyenes következménye, hogy a kormány február 15-től három hónappal meghosszabbította a 480 forintos felső üzemanyag-korlátot – jegyzi meg a lap.

A kutak önállóan döntenek a mennyiségi korlátozásról, amit semmi sem tilt – jegyezte meg az ügyvezető, aki 5-10 literes „porciókról” hallott. Tehát

az adagok jellemzően arra elegendők, hogy az autósok eljussanak a következő, még működő töltőállomásig.

Ahogyan arról korábban az Infostart is beszámolt, a hatósági áron rögzített, olcsóbb üzemanyag tankolási turizmust generált Magyarországon is. Ezek után Bujdos Eszter érthetőnek nevezte a lapnak egyes termékek egyértelműen veszteséges értékesítésének visszafogását. Mindazonáltal az akár a szabályok határait súroló egyéb „trükközéseknek” nem látja értelmét: szerinte, ha valaki nem bírja, előbb-utóbb le kell húznia a rolót. Az ügyvezető meggyőződése: ha a hazai egységek zömét ellátó Mol péntektől nagykereskedelmi áraiban érvényesíti az elmúlt két hét olajáremelkedését, az végleg bezárási „lavinát” indít el. Így akár több száz, jellemzően kis méretű, de saját térsége ellátásában kulcsszerepet játszó kút házhatja le a rolót. A szakértő megerősítette: a holtankoljak.hu 15 éves történelme során

még sosem tapasztalták, hogy a Mol ilyen hosszú ideig ne érvényesítse nagykereskedelmi áraiban a nemzetközi olajár és a forint árfolyamváltozását.

Az intézkedés egyértelműen a kis kutakat sújtja. Legalábbis a Népszava által megkérdezett szakértők nem hallottak olyan esetről, amikor „nagy” márka döntött volna bezárásról, mennyiségi korlátozásról vagy egyéb „trükkökről”. (Mindemellett megismételték: az ismert zászlók alatt, de franchise-rendszerben működő, több száz hazai kútüzemeltető pénzügyi helyzete nem tér el a most csőd szélére kerülőkétől.)

Bujdos Eszter a kormánydöntés folytán kialakult helyzetet tarthatatlannak és alkotmánysértőnek ítéli, ami néhány napon belül a mezőgazdasági munkák országos akadozásához vezet.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×