eur:
394.94
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Csütörtökön sem emelt kamatot az MNB

Az alapkamat helyett az egyhetes betét kamatát változtatta az utóbbi időben a jegybank.

Ötödik alkalommal a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön. A váratlan szeptemberi inflációs fordulat, az áremelkedés jelentős fékeződése alapján az elemzők ezt várták az MNB-től.

A bankok a tenderen 1991,4 milliárd forintnyi betétre tettek ajánlatot, ezt a jegybank teljes egészében elfogadta. A múlt héten ugyanígy járt el az MNB, akkor 1792,2 milliárd forintot fogadtak be a konstrukcióba.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke egy korábbi nyilatkozatában megerősítette, hogy a magyar jegybank az egyhetes betéti kamattal igyekszik ellensúlyozni a nemzetközi kockázatkerülést, amely feltörekvő piacok eszközeit, köztük a forintot is sújtja, és a legnagyobb kockázati tényező az inflációs kilátások szempontjából.

Az MNB a legutóbbi, október 20-i kamatdöntésről kiadott közleményében megerősítette, hogy ameddig az inflációs kockázatok indokolják, addig a jegybank az alapkamat és az egyhetes betéti eszköz kamata között különbséget tart fenn.

A piacot és az elemzőket meglepte, amikor szeptember 24-én a 0,6 százalékos alapkamattal szemben magasabb kamatot ajánlott a jegybank a betéti tenderen,

mivel akkor először fordult elő, hogy az április óta irányadó eszköz elszakadt a monetáris tanács által meghatározott alapkamattól.

A piac a lépést burkolt kamatemelésként értékelte.

Az elemzők úgy értelmezték, hogy a jegybanki szakértők szerint a forint további gyengülése már az infláció élénkülésével fenyeget. Azóta kiemelten figyelik, hogy a mínusz 0,05 és a plusz 1,85 százalékos kamatfolyosón belül hetente hogy dönt az MNB.

Az egyhetes betéti eszközt rugalmasan alakítja az MNB a csütörtökönként tartott tendereken.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×