eur:
393.79
usd:
368.81
bux:
66001.62
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Változatlan maradt az alapkamat

Nem módosította a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, és a kamatfolyosó sem változott - közölte kedden az MNB. Frissítés: a döntés után erősödött a forint.

A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

Előző két ülésén a testület ugyancsak változatlanul hagyta a monetáris kondíciókat, miután a júliusi és a júniusi ülésen is 15-15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, amely ezt megelőzően 2016. május 25. óta állt 0,90 százalékon.

Erősödött a forint a nemzetközi bankközi devizapiacon kedd délután, miután kihirdették a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntését.

A forint árfolyama délután egy óra körül intenzíven gyengülni kezdett az euróval, a dollárral és a svájci frankkal szemben, és a kamatdöntés kihirdetése előtti percekben érte el mélypontját. Délután két óra után, az MNB közleményének megjelenését követőeb azonban erősödni kezdett a forint.

A kamatdöntés kihirdetésekor, két órakor az euró 366,13 forinton forgott, fél órával később pedig 365,67 forinton állt a jegyzés.

A dollár árfolyama 310,17 forintról 309,63 forintra, a svájci franké pedig 341,47 forintról 340,99 forintra csúszott le.

A forintra és régiós társaira, így a cseh koronára és a lengyel zlotyra erős nyomást gyakorol a koronavírus-járvány második hulláma, így a múlt héten érzékeny veszteségeket szenvedtek el a főbb devizákkal szemben. Ennek oka elemzők szerint az, hogy a befektetők a kockázatkerülés jegyében biztonságosabb eszközökbe, így például német államkötvényekbe csoportosítják át tőkéjük egy részét.

Az MNB továbbra is elkötelezett az árstabilitás mellett

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a koronavírus-járvány időszakában is elkötelezett az árstabilitás fenntartása mellett, és támogatja a pénzügyi stabilitás fenntartását - olvasható a jegybank monetáris tanácsának üléséről kiadott közleményben.

A testület kedden 0,60 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó sem változott. Az MNB honlapján közzétett indoklásában a testület kiemelte az egyre szélesebb körben kibontakozó dezinflációs hatásokat. Hozzátették ugyanakkor, hogy a bizonytalan globális piaci környezet az inflációs kockázatok emelkedését okozza.

Ameddig az inflációs kockázatok indokolják, addig a jegybank a közlemény szerint az alapkamat és az egyhetes betéti eszköz kamata között különbséget tart fenn - közölték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×