eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels.com

Kopint-Tárki: rossz állapotban éri a magyar vállalatokat a második hullám

A megoldás továbbra is az lenne, ha a mostaninál nagyobb összegben és szélesebb körben kaphatnának a cégek munkahelyvédelmi bértámogatást – mondta az InfoRádiónak a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató vezérigazgatója.

Palócz Éva szerint már az első hullám során sem kaptak a magyar vállalatok túlságosan sok támogatást, lényegében a hitelmoratórium volt az egyetlen jelentős, bár ezt nem a költségvetősből, hanem a bankrendszer terhére hajtotta végre a kormányzat. Valamint a „nagyon soványka és halovány”, úgynevezett kurzarbeit, azaz munkahelyvédelmi bértámogatás szerepelt, azonban ez már kifújt – tette hozzá. Vagyis,

azok a támogatások, amelyeket a szakértők egyértelműen keveselltek tavasszal, azok momentán már nem léteznek,

így a vállalatok meglehetősen rossz állapotban állnak a második hullámnak elébe – mondta a szakember.

A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató vezérigazgatója megjegyezte, ugyan hallani lehetett egy 500 milliárd forintos csomagról a kormányzat részéről, de ennek egyelőre nem látni jelét semmilyen területen, és a miniszterelnök csak a hitelmoratórium korlátozott körben történő meghosszabbítását jelentette be. Palócz Éva elismerte, ez bizonyos rétegek számára fontos, azonban a vállalatok túlnyomó részének nem szolgál megoldással, hiszen esetükben

a munkahelyeket kellene megtartani, átmentve arra az időre, amikor már jobb konjunkturális helyzet lesz.

Ezzel szemben azt látható, hogy egyre több cégnek fogynak el a tartalékai, és kénytelen elbocsájtani – tette hozzá.

Ugyan aki augusztus 31-ig kérvényezte az addigi kurzarbeit támogatást, az év végéig még megkapja, értett egyet Palócz Éva, szerint viszont ez kevés segítséget jelent. Meglátása szerint

egy „rendes kurzarbeit”, a teljes munkaidőnek a nagyobb százalékú támogatása jelentene megoldást,

ahogyan az például Ausztriában és Németországban történik. Mert így a munkaerőt, noha szintén érné némi veszteség, de nem lehetetlenül ne el úgy, mint a hatályos kurzarbeit keretében – magyarázta.

Emlékeztetett, Magyarországon csak a „munkaterhelés” 15–75 százalékát elvesztő munkaerő után igényelhet egy vállalat támogatást, míg az osztrákoknál ez a teljes munkaidőre is érvényes.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×