INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 6. csütörtök
Berta, Bettina

online kassza

elektronikus fizetés

pos-terminál

bankkártyás fizetés

azonnali utalás

bank

gion gábor

kereskedelem

Hatvanezer kereskedőnek már csak fél éve maradt a felkészülésre

Hatvanezer kereskedőnek már csak fél éve maradt a felkészülésre

Infostart / MTI

Januártól ugyanis az online kassza mellé biztosítaniuk kell valamilyen elektronikus fizetési lehetőséget is. A Pénzügyminisztérium a gazdaságot fehérítené, és a forgalomban lévő készpénzállományt csökkentené ezzel.

Januártól - bizonyos kivételekkel - az online kasszát használó kereskedők kötelesek lehetővé tenni valamilyen elektronikus fizetési lehetőséget. Mintegy 60 ezer kereskedőt érinthet a módosítás - mondta a Magyar Nemzetnek Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára. Az MTI lapszemléje szerint a múlt héten elfogadott törvénymódosítás a feketegazdaság ellen is hatásos lehet, és csökkentheti a forgalomban lévő óriási készpénzállományt is, amelynek éves kezelési költségét 400 milliárd forintra becsülik, amit az államtitkár szerint végső soron a fogyasztó fizet meg.

Készpénzmentes fizetési megoldás lehet a bankkártyás vagy telefonos fizetés elfogadása, ez esetben POS terminált kell rendszeresítenie az üzletnek.

Az azonnali banki átutalás lehetőségének felajánlása mellett a telefonos átutalás is elfogadott lehet. Bár utóbbi az államtitkár szerint még nem elég gördülékeny megoldás, de a kormáyn bízik benne, hogy fél év alatt a bankszféra és a kommunikációs szektor fejleszt olyan mobiltelefonos alkalmazásokat, amelyek néhány másodpercre rövidítik az ilyen fizetést.

Az elektronikus fizetés a koronavírussal szembeni küzdelem hatékony eleme is lehet - hívta fel a figyelmet Gion Gábor. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy év végéig hatályos marad az érintéses bankkártyás fizetési korlát 15 ezer forintra emelt összege.

A Pénzügyminisztériumban egyébként dolgoznak a banki digitalizációval kapcsolatos jogszabály előkészítésén, a javaslatcsomag az ősszel a törvényhozás asztalára kerülhet.

Nyitókép: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018