eur:
394.06
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels.com

Januártól 60 ezer kereskedőnél vezetnek be elektronikus fizetési megoldást

2021 január elsejétől újabb 60 ezer kereskedőnél lesz elérhető az elektronikus fizetés - ez szerepel a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban. Ezeknél a kereskedőknél eddig csak a készpénz használatára volt lehetőség - mondta az InfoRádiónak Turzó Ádám Pál, a Portfolio elemzője.

A készpénzzel az a legalapvetőbb gond, hogy nem követhető a mozgása, és emiatt nagyon szeretik a szürke- és feketegazdaságban használni, ami adóbevétel-kiesést jelent a költségvetésnek. A legfontosabb indoka az állami szerveknek nyilván az, hogy az elektronikus fizetésekkel sokkal nehezebb adót eltitkolni, ezért jelentős fehérítő hatása van - mondta az InfoRádiónak Turzó Ádám Pál, a Portfolio elemzője. Ahogy látható volt ez egyébként az online pénztárgépek bevezetésénél vagy az online számlázásnál: jelentősen tudja javítani az adóbeszedés hatékonyságát.

Ezen kívül a készpénznek számos alternatív költsége is van az elektronikus fizetéssel összevetve. Példaként említette, hogy

a Magyar Nemzeti Bank csak a készpénz-gyártásra elkölt évi 11 milliárd forintot.

"Nem is ez a legnagyobb tétel, hanem a készpénzlogisztika: az ATM-ekbe kiviszik a pénz, a bankfiókokban is tárolni kell, ennek mind-mind költsége van" - mondta Turzó Ádám Pál.

"Ezzel szemben az elektronikus rendszerek úgy működnek, hogy nehéz és nagy, ám egyszeri befektetés ezeket létrehozni, de onnantól kezdve már teljesen mindegy, hogy száz, százezer, vagy egymillió tranzakció fut át rajtuk naponta. Ezért lenne érdemes a jövőbe tekintve minél gyakrabban használni az elektronikus fizetéseket, a kártyát, az átutalást" - mondta az elemző. Szerinte ezek olyan rendszerek, amelyek kvázi kihasználatlanok, a készpénznek pedig magas valamennyi korábban említett költsége.

"Össztársadalmi szinten százmilliárdokat lehetne megspórolni"

- tette hozzá Turzó Ádám Pál.

Felidézte, a jelenleg a parlament előtt lévő 2021-es költségvetési törvényjavaslat vonatkozó passzusa arról rendelkezik, hogy azoknak, akiknek online pénztárgépet kell üzemeltetniük, azoknak kell minimum egy elektronikus fizetési formát is biztosítaniuk januártól a vásárlóiknak. Az elemző szerint a szabály annyiban megengedő, hogy nem kifejezetten vagy a kártyás, vagy az azonnali fizetési lehetőséget írja elő. "Viszont jelenleg a legtöbb pénztárnál a kártyás fizetés jelenti az elektronikus fizetést" - tette hozzá.

Szerinte jövőre ez sokat változhat és pezsgést hozhat a piacon. Ezzel arra utalt, hogy az idén bevezetett azonnali fizetési rendszerre épülve jöhetnek olyan fizetési megoldások, amelyeket akár a pénztárnál is használhatnak a fogyasztók. "Nyilván kasszaintegrációra vagy egyéb adatátviteli módra lehet szükség - például QR-kódra - ahhoz, hogy ez könnyen menjen a pénztáraknál. Majd meglátjuk, hogy milyen lehetőségei lesznek a kereskedőknek január elsején. Ám valószínűleg sokan lesznek még, akik kártyás fizetést választanak, és lehet, hogy lesznek olyanok is, akik már működő, azonnali fizetési rendszerre épülő megoldást" - tette hozzá Turzó Ádám Pál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×