eur:
392.77
usd:
366.59
bux:
66769.81
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

A pánik emelte történelmi szintre a márciusi készpénzigényt

Több százmilliárddal ugrott meg a forgalomban lévő állomány, amire az MNB elérhető statisztikái szerint nem volt még példa.

A Magyar Nemzeti Bank 1998-ig visszanyúló statisztikái szerint nem volt olyan hónap, amikor a márciusihoz hasonlóan 277 milliárd forinttal ugrott volna meg a forgalomban lévő készpénzállomány - írta a Portfolio.

Márciusban már 6808 milliárd forintnyi készpénz volt forgalomban, ami 13 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet és 3,5 százalékkal több a február végi mennyiségnél.

Ezzel ismét új csúcsra emelkedett a készpénzállomány Magyarországon, holott járványvédelmi okokból egy ideje már inkább az elektronikus fizetést ajánlják a szakemberek. Az elektronikus tranzakciókra vonatkozó statisztikákat még nem publikálták.

A lap szerint ugyanakkor a készpénztartás növekedése nem feltétlenül jelenti a készpénzhasználat növekedését: felértékelődhetett a készpénz alacsony kockázatú (legalábbis annak vélt) vagyonelemként betöltött funkciója.

Az még nem derült ki az adatokból, hogy az állomány mekkora része volt a háztartásoknál illetve a cégeknél. Tavaly év végén még mindenesetre a készpénz 78 százalékát az előbbi kör birtokolta. A portál bankpiaci információi szerint jelentős készpénztartás jellemzi a privátbanki ügyfeleket is, akik szürkén vagy feketén megszerzett bevételeiket parkoltatják így.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára március végén arról beszélt, hogy a hónap közepén, körülbelül amikor a tartós élelmiszereket vásárolták fel az emberek,

a készpénzfelvétel is a szokásos mennyiség mintegy háromszorosára nőtt,

de nem volt fennakadás.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×