eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: PIxabay.com

Egyre többen használják az újfajta pénzátutalást

Hétvégén is népszerű az azonnali utalás, és egyre többen használják ki a másodlagos azonosítók jelentette könnyebbséget az átutalásoknál - derül ki a K&H márciusi tapasztalataiból.

Az azonnali fizetési rendszer márciusi elindítása szerencsés pillanatban történt, a veszélyhelyzet elrendelésére már zökkenőmentesen működött a lakossági átutalásokat maximum 5 másodpercen belül továbbító rendszer. Márciusban összesen közel 1,04 millió átutalást indítottak a K&H-s ügyfelek az azonnali fizetési rendszerben, a tranzakciók értéke megközelítette a 130 milliárd forintot. Vagyis napi átlagban közel 34 ezer utalás került a rendszerbe több mint 4,2 milliárd forint értékben - derült ki a bank közleményéből. Egy-egy utalásra átlagosan 124 ezer forint jutott. A legforgalmasabb nap március 10. volt, amikor is közel 63 ezer azonnali átutalást hajtottak végre nagyságrendileg 7 milliárd forint értékben

A rendszer a hétvégéken is biztonsággal üzemelt a bank tapasztalatai szerint, a hét utolsó napjain realizált átlagos forgalom 5 milliárd forintra nőtt.

Összesítésük szerint az utalások 10 százaléka esett hétvégi napra, ami mintegy 108 ezer azonnali tranzakciót jelentett. Azt még nem tudni, hogy a hétvégék belépése miatt megváltoztak-e az átutalási szokások, vagy csak a korábban banki időn kívül rögíztett utalások értek célba a hétvégi napokon.

A K&H-s ügyfelek körében népszerűek a címzett bankszámlaszáma helyett megadható másodlagos azonosítók:

az országosan regisztrált adatok 35 százalékát a bank ügyfelei adták

– mondta Németh László, a K&H számlavezetés és bankkártya termékmenedzsment vezetője. Az azonnali átutalási rendszerrel együtt elindultak az úgynevezett másodlagos azonosítók is, amelyek a korábbinál sokkal könnyebbé teszik az átutalásokat. Ugyanis március 2-ától nem muszáj megadni azt a bankszámlaszámot, ahová menne a pénz. Ha a címzett előzetesen regisztrálta a bankjánál valamelyik másodlagos azonosítóját, ami lehet az e-mail címe, mobilszáma mellett az adószáma vagy adóazonosító jele is, akkor ezeknek a megadásával is teljesül az utalás. Arra azért felhívta a figyelmet, hogy

a másodlagos azonosítók csak akkor használhatóak, és csak akkor lesz sikeres az utalás, ha azt a kedvezményezett már korábban regisztrálta az adott banknál.

Szerinte ezek használata hosszabb távon nyugdíjba küldheti a hosszú számsorokból álló bankszámlaszámokat.

A bank márciusi eseti utalásainak 41 százaléka került be az azonnali fizetési rendszerbe, ez az arány számottevően növekedni fog szeptembertől, amikor az úgynevezett kötegelt vállalati átutalások is belépnek a rendszerbe.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×