INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

azonnali átutalás

bank

másodlagos azonosítók

Egyre többen használják az újfajta pénzátutalást

Egyre többen használják az újfajta pénzátutalást

Infostart

Hétvégén is népszerű az azonnali utalás, és egyre többen használják ki a másodlagos azonosítók jelentette könnyebbséget az átutalásoknál - derül ki a K&H márciusi tapasztalataiból.

Az azonnali fizetési rendszer márciusi elindítása szerencsés pillanatban történt, a veszélyhelyzet elrendelésére már zökkenőmentesen működött a lakossági átutalásokat maximum 5 másodpercen belül továbbító rendszer. Márciusban összesen közel 1,04 millió átutalást indítottak a K&H-s ügyfelek az azonnali fizetési rendszerben, a tranzakciók értéke megközelítette a 130 milliárd forintot. Vagyis napi átlagban közel 34 ezer utalás került a rendszerbe több mint 4,2 milliárd forint értékben - derült ki a bank közleményéből. Egy-egy utalásra átlagosan 124 ezer forint jutott. A legforgalmasabb nap március 10. volt, amikor is közel 63 ezer azonnali átutalást hajtottak végre nagyságrendileg 7 milliárd forint értékben

A rendszer a hétvégéken is biztonsággal üzemelt a bank tapasztalatai szerint, a hét utolsó napjain realizált átlagos forgalom 5 milliárd forintra nőtt.

Összesítésük szerint az utalások 10 százaléka esett hétvégi napra, ami mintegy 108 ezer azonnali tranzakciót jelentett. Azt még nem tudni, hogy a hétvégék belépése miatt megváltoztak-e az átutalási szokások, vagy csak a korábban banki időn kívül rögíztett utalások értek célba a hétvégi napokon.

A K&H-s ügyfelek körében népszerűek a címzett bankszámlaszáma helyett megadható másodlagos azonosítók:

az országosan regisztrált adatok 35 százalékát a bank ügyfelei adták

– mondta Németh László, a K&H számlavezetés és bankkártya termékmenedzsment vezetője. Az azonnali átutalási rendszerrel együtt elindultak az úgynevezett másodlagos azonosítók is, amelyek a korábbinál sokkal könnyebbé teszik az átutalásokat. Ugyanis március 2-ától nem muszáj megadni azt a bankszámlaszámot, ahová menne a pénz. Ha a címzett előzetesen regisztrálta a bankjánál valamelyik másodlagos azonosítóját, ami lehet az e-mail címe, mobilszáma mellett az adószáma vagy adóazonosító jele is, akkor ezeknek a megadásával is teljesül az utalás. Arra azért felhívta a figyelmet, hogy

a másodlagos azonosítók csak akkor használhatóak, és csak akkor lesz sikeres az utalás, ha azt a kedvezményezett már korábban regisztrálta az adott banknál.

Szerinte ezek használata hosszabb távon nyugdíjba küldheti a hosszú számsorokból álló bankszámlaszámokat.

A bank márciusi eseti utalásainak 41 százaléka került be az azonnali fizetési rendszerbe, ez az arány számottevően növekedni fog szeptembertől, amikor az úgynevezett kötegelt vállalati átutalások is belépnek a rendszerbe.

Nyitókép: PIxabay.com
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018