INFORÁDIÓ
2021. március 3. szerda
Kornélia

mezőgazdaság

aszály

terméshozam

búza

kukorica

napraforgó

zöldség

A hirtelen nagy mennyiségű eső és erős széllökések miatt földre borult búzamező Debrecen-Józsa határában 2018. május 16-án.

Így segítettek a mezőgazdaságnak az elmúlt napok esői

Infostart

Az elmúlt napok esőzéseivel véget érő aszály okozta hozamcsökkenést kevéssé tudja ellensúlyozni a csapadék, de több tavaszi vetésű szántóföldi kultúrának és zöldségfélének jól jött a nedvességpótlás.

Az őszi búza és árpa, valamint a repce esetében csak kismértékben javít a várható termésmennyiségen az elmúlt napok csapadék, mivel az aratásig hátralévő időben valamivel teltebbek lesznek a meglévő szemek, de az aszály miatt elmaradt szemfejlődésen ez már mit sem segít - derül ki a Világgazdaság szerdai lapszámából.

A búzánál és az árpánál legfeljebb hektáronként negyedtonnás többlettermést hozhatnak a teltebb szemek, és továbbra is legfeljebb közepes össztermést várnak a gazdák.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerint az őszi árpa aratása – ha nem lesz addig folyamatosan hűvös idő – 10-14 nap múlva kezdődhet.

A korai érésű repcén már nem, de a közép- és késői éréscsoportú fajtáknál szintén segíthet a csapadék a szemtelítődésnél. A hirtelen lezúduló csapadék viszont néhány helyen kimosta a termőtalajt.

Elsősorban a napraforgónak és a kukoricának kedvezett igazán az elmúlt napokban lehullott nagyobb mennyiségű csapadék, de a zöldségtermelők egy része sem panaszkodhat az öntözési költségek csökkenésére.

Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint eltérő mennyiségű, 30–80 milliméter közötti csapadékról számoltak be az elmúlt időszakban a zöldségtermesztők, néhány helyről pedig kisebb jégkárokat is jelentettek, de ezek országosan nem nevezhetők jelentősnek.

A hűvösebb májusi idő kifejezetten kedvezett a szabad földön termesztett zöldborsónak, hagymaféléknek, gyökérzöldségeknek és káposztaféléknek. Velük ellentétben a paradicsomra, a paprikára, az uborkára, a csemegekukoricára, valamint a burgonyára a hűvös negatívan hatott.

Nyitókép: Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018