eur:
390.59
usd:
368.87
bux:
55356.93
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
A hirtelen nagy mennyiségű eső és erős széllökések miatt földre borult búzamező Debrecen-Józsa határában 2018. május 16-án.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Így segítettek a mezőgazdaságnak az elmúlt napok esői

Az elmúlt napok esőzéseivel véget érő aszály okozta hozamcsökkenést kevéssé tudja ellensúlyozni a csapadék, de több tavaszi vetésű szántóföldi kultúrának és zöldségfélének jól jött a nedvességpótlás.

Az őszi búza és árpa, valamint a repce esetében csak kismértékben javít a várható termésmennyiségen az elmúlt napok csapadék, mivel az aratásig hátralévő időben valamivel teltebbek lesznek a meglévő szemek, de az aszály miatt elmaradt szemfejlődésen ez már mit sem segít - derül ki a Világgazdaság szerdai lapszámából.

A búzánál és az árpánál legfeljebb hektáronként negyedtonnás többlettermést hozhatnak a teltebb szemek, és továbbra is legfeljebb közepes össztermést várnak a gazdák.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerint az őszi árpa aratása – ha nem lesz addig folyamatosan hűvös idő – 10-14 nap múlva kezdődhet.

A korai érésű repcén már nem, de a közép- és késői éréscsoportú fajtáknál szintén segíthet a csapadék a szemtelítődésnél. A hirtelen lezúduló csapadék viszont néhány helyen kimosta a termőtalajt.

Elsősorban a napraforgónak és a kukoricának kedvezett igazán az elmúlt napokban lehullott nagyobb mennyiségű csapadék, de a zöldségtermelők egy része sem panaszkodhat az öntözési költségek csökkenésére.

Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint eltérő mennyiségű, 30–80 milliméter közötti csapadékról számoltak be az elmúlt időszakban a zöldségtermesztők, néhány helyről pedig kisebb jégkárokat is jelentettek, de ezek országosan nem nevezhetők jelentősnek.

A hűvösebb májusi idő kifejezetten kedvezett a szabad földön termesztett zöldborsónak, hagymaféléknek, gyökérzöldségeknek és káposztaféléknek. Velük ellentétben a paradicsomra, a paprikára, az uborkára, a csemegekukoricára, valamint a burgonyára a hűvös negatívan hatott.

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 25. 20:40
2023. szeptember 25. 20:25
×
×
×
×