INFORÁDIÓ 
2020. július 3. péntek
Kornél, Soma

kukorica

termésverseny

usa

magyarország

termésátlag

Soha ennyi kukorica nem termett még egy hektáron

Soha ennyi kukorica nem termett még egy hektáron

Infostart

Világrekordot ért egy amerikai farmer teljesítménye az idén 55. alkalommal megrendezett országos termésversenyen. A legjobb magyar eredmény jócskán elmarad ettől.

Az idén erősen próbára tette a farmerek tudását a tavaszi vetésű növények számára kedvezőtlen időjárás az Egyesült Államokban. Ennek ellenére az 55. alkalommal megrendezett országos kukoricatermesztő versenyen az első helyezettnek sikerült világrekordnak számító eredményt elérnie.

DavidHula ugyanis hektáronként 41,44 tonnás (616,1953 bushel/acre) termést takaríthatott be.

A farmerek többségét érintő kedvezőtlen termesztési feltételek ellenére a nemesített fajták és az élenjáró termesztési technikák ebben az évben is lehetővé tették a résztvevők számára, hogy több kategóriában kimagasló eredményeket érjenek el - írta az Agroinform.hu.

"Ennek a versenynek a nyertesei új utakat fognak találni, hogy fajtáikat megismertessék. Ugyanakkor ezek az innovációk valamennyi gazdatársuknak segítenek abban, hogy ők is megfeleljenek termesztés kihívásainak. A mi versenyünk, mind a farmerek, mind pedig a műszaki kiszolgálók részéről az újítást és a javítást helyezi előtérbe, ami képessé teszi az USA farmereit, hogy megfeleljenek az élelmiszerek, takarmányok, üzemanyagok és növényi rostok iránti magasabb igényeknek." – mondta Roger Zilstra, a verseny operatív csapatának vezetője.

A kilenc termelési kategória 27 nyertese átlagosan 25,78 tonna/hektár (383 bushel/acre) terméshozamot ért el, miközben az országos átlag 2019-ben csak 11,2 tonna/hektár (167 bushel/acre) volt.

Magyarországon ettől még jócskán elmaradnak a hozamok, mind a normál, mind a versenyparcellák esetében. Hasonló termésversenyt szervez ugyanis évek óta Kukorica Klub, amelybe egyre többen neveznek be. A tavaly 10. alkalommal megrendezett versengés legjobb eredményét egy hajdúböszörményi gazdaság, a Kardos Farm Kft. produkálta 17,3 tonnás átlagterméssel.

Ehhez képest az országos átlagtermés 2018-ban csak közelítette a 8 tonnát hektáronként. Az idén pedig kismértékben meghaladta azt.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018