eur:
388.59
usd:
361.53
bux:
68874.07
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: Pixabay

Várhatóan nőni fog a kukorica ára

Előreláthatóan kisebb lesz a kukoricatermés világszinten, mint a szükséges mennyiség - mondta az InfoRádióban a Gabonatermesztő Országos Szövetség elnöke.

"Rendkívüli volt itthon a 2019-es időjárás, ami nehézzé tette a szántóföldi munkákat" - számolt be róla Petőházi Tamás, a Gabonatermesztő Országos Szövetség elnöke.

Akik korán vetették el a kukoricát, azok szerencsés helyzetben voltak, míg

mások megcsúsztak és csak május legvégén, a nagy esőzések után tudták elkezdeni a munkát.

Ezek miatt később indul el idén a kukorica betakarítása, de nagyon heterogének az állományok, mivel a nyári időjárás nem mindenhol volt tökéletes - magyarázta a szakember.

Világszinten is komoly visszaesés volt megfigyelhető. A legnagyobb termelő Amerika, ahol a becslések szerint idén 30 millió tonnával is kevesebb lehet a kukoricatermés, mint tavaly.

Kínában az afrikai sertéspestis jelent komoly gondokat, rengeteg állatot kellett leölni,

ami miatt csökkent a kukoricára való igény az országban. Kína sertéshúsimporttal próbálta pótolni a kiesést, ezért is növekedtek a sertéshúsra való igénnyel párhuzamosan az árak. Ez megemelheti a sertéstenyésztési kedvet is.

Mindezek következtében nőhet Nyugat-Európában az igény a magyar kukoricára, és a szezon második felére megnőhet az ára is, amivel párhuzamosan a készletek felértékelődése is várható - ismertette Petőházi Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×