eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke, az Unicredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a Magyar Bankszövetség éves testületi ülésén az Unicredit székházában 2018. április 20-án.
Nyitókép: Kovács Attila

Patai Mihály: Sikeres évet zárt a magyar bankrendszer

Jelentős tisztuláson ment keresztül az elmúlt években a magyar bankrendszer, amely a korábbinál sokkal jobban artikulálja a fogyasztók érdekeit - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Bankszövetség elnöke, az UnicreditBank elnök-vezérigazgatója. Patai Mihály azt is elmondta, hogy nagyon sikeres évet zárt a magyar bankrendszer tavaly.

Patai Mihály az InfoRádióban azt mondta, hogy a bankrendszer nagyon nagy nyereséggel zárt tavaly, amely az idén nem tartható fenn, idén nagyjából feleződni fog a nyereség.

"Azért van ez, mert a 2017-es évnek voltak egyszeri tételei, és voltak olyan fontos szempontok, amelyeket céltartalék visszaírásnak fogalmazunk meg,

tehát korábban a válság alatt túltartalékolták magukat a bankok, és ezt realizálták nyereségként 2017-ben"

- tette hozzá a Magyar Bankszövetség elnöke.

Kiemelte azt is, hogy a magyar bankrendszer jó éveiben 300-350 milliárd adózott nyereséget tudott csinálni, reményei szerint erre a szintre fognak beállni idén is, és a következő években.

"A magyar bankrendszer egy tisztulási folyamaton ment keresztül az elmúlt nyolc-tíz évben.

Három olyan globális változás következett be, amely minden bankrendszerre igaz a világon:

  • A politikai elit átvette az irányítást a pénzügyi elittől.
  • A szabályozottság nőtt, és hosszútávon is nőni fog.
  • A fogyasztók szerepe megnövekedett, a fogyasztói érdekek artikulációja nagyon helyesen megerősödött" - mondta Patai Mihály.

Magyarország viszonylatában hozzájárult ehhez az eredményhez az, hogy volt egy aktivista kormány, egy aktivista jegybank - hangsúlyozta Patai Mihály, amelyben a kormány átalakította a magyar bankrendszer tulajdonosi szerkezetét.

"Ez megvalósult, hiszen a bankrendszer 50%-a most már nemzeti kezekben van.

Ezen kívül volt egy egyedi problémánk is: a lakossági hiteleknél a svájci frank problémáját kellett megoldanunk, ami óriási költséget, és óriási pofont jelentett a magyar bankrendszernek". A Bankszövetség elnöke szerint túljutottak ezen, de mindent megszenvedtek, amit a világban megszenvedett a bankárvilág. A jövőt illetően Patai Mihály optimista, szerinte idén kerülnek normális pályára.

"Túl vagyunk a devizahiteles válságon. A 2014-ben meghozott döntések fájdalmasak voltak, de szükségesek. 2015 január elsejétől nincsen csak forintban denominált lakossági hitel Magyarországon" -mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×