eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke előadást tart az 53. Közgazdász-vándorgyűlés záró plenáris ülésén a Miskolci Egyetemen 2015. szeptember 5-én.
Nyitókép: Vajda János

Patai Mihály: egy-másfél évig lehet fenntartani az olcsó pénz politikáját

A versenyképesség fokozásának és az alkalmazkodásnak a jelentőségét hangsúlyozta Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke, az Unicredit Bank elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Előreláthatólag a következő másfél évben megmarad a pénzbőség a világban, így fontos lenne ezt az időszakot itthon is kihasználnia a vállalatvezetőknek – fejtette ki Patai Mihály.

„Olcsó és nagyon sok pénz van a világban, és ez természetesen helyet keres magának” – fogalmazott. „Egy-másfél évnyi időszak van Magyarországon arra, hogy fenntartsuk ezt az olcsó pénz politikáját, amit laza monetáris politikának hívunk” – tette hozzá.

Szerinte

ezeket az éveket kell felhasználni arra, hogy a magyar gazdaság megtegye azokat a befektetéseket, amelyek középtávon stabilizálják az ország növekedését.

Megjegyezte, hogy egyre nő itthon a hiteléhség, és még van növekedési lehetőség.

A Bankszövetség elnöke arról is beszélt, hogy a versenyképesség fokozása hogyan érhető el. Szerinte befolyásolja, hogy „egyéni szinten és vállalati szinten is, mennyire tudunk alkalmazkodni az új körülményekhez, az új követelményekhez. A magyar psziché meg a magyar vállalat egy kicsit lassúbb, mint a nyugat-európai vagy az amerikai vállalat ebben. Mi sokkal inkább a stabilitást szeretjük” – fogalmazott a szakértő, aki szerint éppen ezért nálunk a mobilitás sokkal alacsonyabb, mint nyugaton.

„Az emberek nem szeretnek 100 kilóméterre, 200 kilóméterre elmenni, elköltözni a munka miatt, hanem inkább várnak arra, hogy a faluba érkezzen a munkahely” – emelte ki.

„A tanulási képesség, a változásra való hajlam és a változási képesség a legfontosabb versenyelőny”

– hangsúlyozta.

Patai Mihály szerint egyre több középvállalat ismerte fel a lehetőségét, és egyre többen fogadták el és tanulták meg az állandó megújulás szükségességét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×