eur:
394.99
usd:
365.94
bux:
65176.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Így fordulhat a német gazdaság a választások után - képgaléria

Így fordulhat a német gazdaság a választások után - képgaléria

A német választások után londoni elemzők alacsonyabb adókat várnak, és kisebb készséget a további euróövezeti integrációra.

Londoni pénzügyi elemzők értékelése szerint a németországi választások legvalószínűbb kimenetele, vagyis a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek kormánykoalíciója várhatóan valamivel alacsonyabb adószintet jelent majd, mint amilyent a CDU/CSU és a szociáldemokraták nagykoalíciójának folytatódása eredményezett volna, és ez a következő 12-24 hónapban valószínűleg felhajtóerőt ad a német gazdaság növekedésének.

A citybeli előrejelzések szerint ugyanakkor az új német kormány kevésbé lesz nyitott a további euróövezeti integrációra, és ez hosszabb távon nem tesz jót a német gazdaságnak.

Jennifer McKeown, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics európai ügyekkel foglalkozó főközgazdásza hétfői kommentárjában valószínűtlennek nevezte, hogy a várhatóan hónapokig elhúzódó kormányalakítási tárgyalások teremtette bizonytalanság komolyabb károkat okozna a német gazdaságban, amely nagyon erős lábakon áll.

A szakértő hangsúlyozta, hogy Hollandiában a márciusi választások óta nem sikerült kormányt alakítani, azonban a holland hazai össztermék (GDP) növekedési üteme és az üzleti bizalom is erősödött az utóbbi negyedévekben.

A Capital Economics londoni főközgazdászának várakozása szerint ha a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek alkotta - a pártok színei (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalícióként emlegetett - kormányzati szövetség jön létre, az jórészt növekedéspárti gazdaságpolitikát alkalmazna. A CDU által javasolt 15 milliárd eurós adócsökkentési csomag az éves német GDP-érték 0,5 százalékával csökkentené a nemzetgazdasági szintű adóterhet, ráadásul az FDP ennél is kétszer nagyobb, 30 milliárd eurós adócsökkentést ígért, és a Zöldek is támogatják az alacsonyabb jövedelmek adóztatásának csökkentését - hangsúlyozta a Capital Economics vezető londoni elemzője.

Jennifer McKeown szerint azonban az összképhez hozzátartozik az is, hogy a Jamaica-koalíció megalakulása esetén csak mérsékelt költségvetési gazdaságösztönzés lenne várható, mivel a három párt egyike sem tervez olyan mértékű állami beruházásokat, mint amilyeneket az eddigi koalíciós partner, az SPD szorgalmazott, és mindhárom párt programjában egyensúlyos államháztartási mérleg szerepel.

A Capital Economics főközgazdásza közölte: a ház mindezek alapján nem kívánja módosítani a német gazdaságra adott - a szélesebb londoni konszenzust meghaladó - növekedési előrejelzését, amely így 2017-re továbbra is 2,3 százalékos, jövőre 2 százalékos, 2019-ben 1,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsít Németországban.

Így fordulhat a német gazdaság a választások után - képgaléria

Jennifer McKeown várakozása szerint a Jamaica-koalíció valamivel enyhébb hozzáállást tanúsít majd a Brexithez, vagyis a brit EU-tagság megszűnési folyamatához, mint amilyen a további CDU/CSU-SPD koalíciótól lett volna várható. Hozzátette: a Zöldek pártolják ugyan a mélyebb euróövezeti integrációt, az FDP keményvonalasabb hozzáállása azonban ezt hátráltathatja, különösen akkor, ha a párt megkapja az általa óhajtott pénzügyminiszteri tárcát.

Ez nem lenne túl ígéretes a további görög adósságleépítési remények, és így Görögország jövőbeni euróövezeti tagsága szempontjából sem - vélekedett a Capital Economics európai ügyekkel foglalkozó főközgazdásza.

Charles Lichfield, az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni részlegének európai kutatási programvezetője hétfői helyzetértékelésében ugyanakkor nem nevezte teljes bizonyosságúnak a Jamaica-koalíció létrejöttét.

A szakértő szerint a ház jelenleg 70 százalékos esélyt ad a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek közös kormányalakításának, és 10 százalékot annak, hogy Merkel megpróbál kisebbségi kormányt alakítani.

Lichfield szerint az megjósolható volt, hogy a nagy pártok szavazatokat veszítenek a CDU/CSU-tól jobbra álló AfD javára, de az utolsó pillanatban sokan átálltak az FDP-hez is, ami azt jelzi, hogy még a mérsékelt CDU-szavazók is az eddigitől jobbra álló gazdaságpolitikára akarják ösztönözni Angela Merkel kancellárt.

Az Eurasia londoni elemzője szerint valójában az FDP sem zárja ki a reformokat, sőt még a közös euróövezeti pénzügyminisztérium gondolatát sem veti el, de ennek létrehozásába csak akkor egyezne bele, ha egy ilyen valutauniós pénzügyi főhatóság kiszámítható költségvetési szabályozásokat érvényesítene és nem teljesítene politikai utasításokat.

A Zöldek valószínűsíthető jelenléte a következő német koalícióban ellensúlyt képez majd az FDP euróövezeti gazdaságpolitikai alapállásával szemben, német kormányilletékesek azonban várhatóan az FDP koalíciós részvételével és a CDU/CSU pártszövetség jobbratolódásával fogják megindokolni az euróövezeti integráció mélyítését szorgalmazó Párizsnak, hogy ebben a kérdésben most már csak korlátozott előrelépés várható - fogalmazott az Eurasia Group londoni elemzője.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×