eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Így fordulhat a német gazdaság a választások után - képgaléria

Így fordulhat a német gazdaság a választások után - képgaléria

A német választások után londoni elemzők alacsonyabb adókat várnak, és kisebb készséget a további euróövezeti integrációra.

Londoni pénzügyi elemzők értékelése szerint a németországi választások legvalószínűbb kimenetele, vagyis a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek kormánykoalíciója várhatóan valamivel alacsonyabb adószintet jelent majd, mint amilyent a CDU/CSU és a szociáldemokraták nagykoalíciójának folytatódása eredményezett volna, és ez a következő 12-24 hónapban valószínűleg felhajtóerőt ad a német gazdaság növekedésének.

A citybeli előrejelzések szerint ugyanakkor az új német kormány kevésbé lesz nyitott a további euróövezeti integrációra, és ez hosszabb távon nem tesz jót a német gazdaságnak.

Jennifer McKeown, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics európai ügyekkel foglalkozó főközgazdásza hétfői kommentárjában valószínűtlennek nevezte, hogy a várhatóan hónapokig elhúzódó kormányalakítási tárgyalások teremtette bizonytalanság komolyabb károkat okozna a német gazdaságban, amely nagyon erős lábakon áll.

A szakértő hangsúlyozta, hogy Hollandiában a márciusi választások óta nem sikerült kormányt alakítani, azonban a holland hazai össztermék (GDP) növekedési üteme és az üzleti bizalom is erősödött az utóbbi negyedévekben.

A Capital Economics londoni főközgazdászának várakozása szerint ha a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek alkotta - a pártok színei (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalícióként emlegetett - kormányzati szövetség jön létre, az jórészt növekedéspárti gazdaságpolitikát alkalmazna. A CDU által javasolt 15 milliárd eurós adócsökkentési csomag az éves német GDP-érték 0,5 százalékával csökkentené a nemzetgazdasági szintű adóterhet, ráadásul az FDP ennél is kétszer nagyobb, 30 milliárd eurós adócsökkentést ígért, és a Zöldek is támogatják az alacsonyabb jövedelmek adóztatásának csökkentését - hangsúlyozta a Capital Economics vezető londoni elemzője.

Jennifer McKeown szerint azonban az összképhez hozzátartozik az is, hogy a Jamaica-koalíció megalakulása esetén csak mérsékelt költségvetési gazdaságösztönzés lenne várható, mivel a három párt egyike sem tervez olyan mértékű állami beruházásokat, mint amilyeneket az eddigi koalíciós partner, az SPD szorgalmazott, és mindhárom párt programjában egyensúlyos államháztartási mérleg szerepel.

A Capital Economics főközgazdásza közölte: a ház mindezek alapján nem kívánja módosítani a német gazdaságra adott - a szélesebb londoni konszenzust meghaladó - növekedési előrejelzését, amely így 2017-re továbbra is 2,3 százalékos, jövőre 2 százalékos, 2019-ben 1,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsít Németországban.

Így fordulhat a német gazdaság a választások után - képgaléria

Jennifer McKeown várakozása szerint a Jamaica-koalíció valamivel enyhébb hozzáállást tanúsít majd a Brexithez, vagyis a brit EU-tagság megszűnési folyamatához, mint amilyen a további CDU/CSU-SPD koalíciótól lett volna várható. Hozzátette: a Zöldek pártolják ugyan a mélyebb euróövezeti integrációt, az FDP keményvonalasabb hozzáállása azonban ezt hátráltathatja, különösen akkor, ha a párt megkapja az általa óhajtott pénzügyminiszteri tárcát.

Ez nem lenne túl ígéretes a további görög adósságleépítési remények, és így Görögország jövőbeni euróövezeti tagsága szempontjából sem - vélekedett a Capital Economics európai ügyekkel foglalkozó főközgazdásza.

Charles Lichfield, az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni részlegének európai kutatási programvezetője hétfői helyzetértékelésében ugyanakkor nem nevezte teljes bizonyosságúnak a Jamaica-koalíció létrejöttét.

A szakértő szerint a ház jelenleg 70 százalékos esélyt ad a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek közös kormányalakításának, és 10 százalékot annak, hogy Merkel megpróbál kisebbségi kormányt alakítani.

Lichfield szerint az megjósolható volt, hogy a nagy pártok szavazatokat veszítenek a CDU/CSU-tól jobbra álló AfD javára, de az utolsó pillanatban sokan átálltak az FDP-hez is, ami azt jelzi, hogy még a mérsékelt CDU-szavazók is az eddigitől jobbra álló gazdaságpolitikára akarják ösztönözni Angela Merkel kancellárt.

Az Eurasia londoni elemzője szerint valójában az FDP sem zárja ki a reformokat, sőt még a közös euróövezeti pénzügyminisztérium gondolatát sem veti el, de ennek létrehozásába csak akkor egyezne bele, ha egy ilyen valutauniós pénzügyi főhatóság kiszámítható költségvetési szabályozásokat érvényesítene és nem teljesítene politikai utasításokat.

A Zöldek valószínűsíthető jelenléte a következő német koalícióban ellensúlyt képez majd az FDP euróövezeti gazdaságpolitikai alapállásával szemben, német kormányilletékesek azonban várhatóan az FDP koalíciós részvételével és a CDU/CSU pártszövetség jobbratolódásával fogják megindokolni az euróövezeti integráció mélyítését szorgalmazó Párizsnak, hogy ebben a kérdésben most már csak korlátozott előrelépés várható - fogalmazott az Eurasia Group londoni elemzője.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×