eur:
395.07
usd:
371.03
bux:
65076.09
2024. április 19. péntek Emma
Új részletek a BKK e-jegyrendszerét ért támadásokkal kapcsolatban

Új részletek a BKK e-jegyrendszerét ért támadásokkal kapcsolatban

Már négy nyomozás folyik a BKK két számítógépes rendszerének, az e-jegyrendszernek és a Bubi kerékpárkölcsönző rendszerének a meghekkelésével kapcsolatban - tudta meg a Magyar Idők.

A nyomozásokat a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) végzi.

  • Két eljárás informá­ciós rendszer vagy adat megsértése,
  • egy-egy nyomozás pedig személyes adattal visszaélés és hűtlen kezelés bűncselekmények gyanúja miatt zajlik

- írta a Magyar Idők.

Az utóbbi nyomozás alanyát nem nevezték meg, de egyértelműen a BKK és a fejlesztő cég, a T-Systems felelősségét vizsgálják a történtekben, a lap szerint az esetleges gyanúsítottak is e két cég munkatársai közül kerülhetnek ki. Ennek a nyomozásnak a határideje szeptember 27., amit várhatóan meg fognak hosszabbítani.

A BKK e-jegyrendszer hibáját kihasználó fiatal hacker ellen információs rendszer vagy adat megsértésének gyanúja miatt indult nyomozás, aminek  határideje szeptember 15., és a Magyar Idők szerint addigra véget is érhet. A korábbi hírekkel ellentétben a férfi nem végzett "klasszikus hackertevékenységet", nem tört fel kódot, nem szerzett meg kényes adatokat, hanem egy böngészőparamétert módosított.

A másik, ugyanilyen gyanú miatti nyomozás az ellen az ismeretlen hacker ellen folyik, aki feltörte az e-jegyrendszert, ám a korábbi hírek ellenére csak a feltörést dokumentálta a 24.hu számára, személyes adatokat nem lopott. A nyomozás határideje szeptember 25., amit valószínűleg szintén meghosszabbítanak majd.

Személyes adattal való visszaélés miatt egy másik nyomozás is indult, a 24.hu átadott egy több ezer felhasználó adatát tartalmazó, a portálhoz eljuttatott listát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak, miután egy hacker feltörte a Bubi rendszerét és ellopta a regisztrált felhasználók adatait. A nyomozás határideje ebben az esetben is szeptember 25., amit várhatóan ugyancsak meghosszabbítanak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×