eur:
400.87
usd:
366.6
bux:
74278.8
2024. október 11. péntek Brigitta

Így szálltak el a rezsiköltségek Magyarországon

A kormány a Széll Kálmán-terv keretei között jelentette be, hogy július elsejéig kidolgozza azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik a rezsiköltségek befagyasztását. A Portfolio.hu áttekinti, hogy az egyes rezsielemek milyen mértékben növekedtek az elmúlt évek alatt, illetve azok milyen súllyal szerepelnek a lakossági kiadásban.

A hazai politika fétise a különböző rezsielemek között egyértelműen a földgáz, választási időszakban igazi téboly tud kialakulni az energiahordozó körül. Hiába a hatalmas importkitettség, a politika mégis rendre azt gondolja, hogy valamilyen módon képes előre meghatározott szintek közé szorítani a földgáz árát.

Az energiahordozó átpolitizáltsága nem egy energiatársaság tűrőképességét kikezdte már, és a teljes hazai energiapiacot mérgezi. Egyes kimutatások szerint ráadásul a legszegényebb rétegeknél a földgáz ára marginális kérdés, mert e csoportoknál a szilárd fűtőanyagok használata - többnyire fa - a meghatározóbb.

Mindezen politikai szándékok ellenére az energiahordozók között a földgáz volt az, amelynek ára az elmúlt közel tíz év alatt a legnagyobb mértékben növekedett: a KSH adatai alapján 2001. decemberi bázishoz viszonyítva a növekedés 2,75-szörös volt.

Igaz, a földgáznál korántsem elhanyagolható tényező az sem, hogy a korábban már tárgyalt politikai okok miatt az energiahordozó különböző formákban igen erős ártámogatásban részesült, amelynek fokozatos kivezetése (ez részben uniós elvárás is volt) szintén nagymértékben hozzájárult a végfogyasztói ár ily mértékű növekedéséhez.

Áram, távhő és víz

Megegyező bázison az elektromos áramnál 2,1-szeres, míg a távhőnél 1,8-szoros emelkedés volt megfigyelhető. A távhőnél fontos megemlíteni, hogy két lépcsőben, 2009-ben és 2010-ben csökkentették az áfáját, így az jelenleg csak öt százalékos, szemben a minden más energiahordozót terhelő 25-tel. A szilárd tüzelőanyagok ára szintén megduplázódott a vizsgált időszak alatt. Az összes energiaszolgáltatás/termék esetében elmondható, hogy a vizsgált időszakban drágulásuk jelentősen meghaladta az inflációt.

Az energiahordozók áremelkedését kizárólag a csatornadíjak voltak képesek túlszárnyalni, a KSH kimutatása szerint a szennyvízkezelésért fizetett díjak megháromszorozódtak az elmúlt közel tíz év alatt. A vízdíj 2001 decembere óta duplázódott, vagyis mindkét szolgáltatás szintén jelentős mértékben infláció felett drágult.

A víz és csatornadíjak tekintetében a legtöbb esetben a helyi szolgáltatók és önkormányzatok közötti megállapodások eredményeként születik meg a tarifa (kivéve az állami regionális vízközműveknél), amelyet az önkormányzati testületnek kell jóváhagynia. A távhő esetében korábban szintén hasonló rendszer volt életben, majd az előző kormányzati időszak alatt bizonyos felülvizsgálati jogosítványok kerültek a Magyar Energia Hivatalhoz az ármegállapításnál (a hivatal elutasíthatta az áremelési kérelmet, amennyiben nem találta indokoltnak azt).

Meghatározott képletek

A földgáz és az elektromos áram tekintetében a régi hatósági ármegállapítást, a piaci liberalizációt követően felváltotta egy többnyire "meghatározott képletek" szerinti ármeghatározás (az energiadíjaknál), vagyis az input energiahordozók árváltozását automatikusan követték a fogyasztói díjak is.

A maximált árak megállapítása a MEH jog- és feladatkörébe került, bár nem egyszer komoly politikai nyomás volt megfigyelhető a hivatalon. Az utolsó kormányváltást követően a kabinet 2010. július elsejétől ármoratóriumot hirdetett, annak érdekében, hogy egy új alapokon működő ármeghatározási rendszer épülhessen ki.

Innentől a lakossági földgáz és áram esetében ismét "hatósági áras" termékekről beszélhetünk, vagyis a MEH elveszítette ármeghatározási jogosultságát, csak az árelőkészítés feladatköre maradt a hivatalnál. A moratórium a tavalyi év végén lejárt, a termékek az egyetemes szolgáltatói körben az energiaügyekért felelős miniszter rendeletein keresztül árazódnak.

Nemrég ugyancsak megszületett a döntés a távhő ármegállapításának változtatásáról is, az szintén hatósági körbe kerül, a területért felelős miniszter rendelkezhet majd róla. A pontos szabályozás megszületéséig itt is ármoratórium lesz érvényben.

A jelenlegi kormányzat eddigi tevékenysége alatt a földgáz-, az áram- és nemrég a távhőszolgáltatás ármegállapítását vonta a szakminiszter hatáskörébe. Ezek kapcsán a legnagyobb kérdés, hogy a végfogyasztói árak befagyasztása és az import árak tartós emelkedése esetén ki fogja finanszírozni az értékláncon keletkező veszteséget. Az energiaárak ilyen mértékű emelkedése adott esetben magyarázható azzal, hogy a privatizált szolgáltatók extraprofit elérése érdekében sanyargatják a hazai lakosságot, valamint hogy a regulátori szerepkör nem megfelelően működött az elmúlt évtizedben, de azt is meg kell említeni, hogy a hatalmas importkitettség miatt nem lehet megállítani a nemzetközi árak alakulását a határon, az e tekintetben legjelentősebb földgáz pedig fontos szerepet tölt be mind a hő, mind az áramszükségletek kielégítése terén.

Mint ismeretes, az importált földgáz árának meghatározása a korábbi orosz-magyar megállapítás értelmében olaj-indexált, vagy az olaj (meghatározott olajtermékek) árának változása kis időbeli csúszással megjelenik az importgáz árában. A vizsgált időszak alatt az olaj ára szintén több mint háromszorosára (3,4) emelkedett.

Mennyire fáj ez?


Mind a KSH, mind az Eurostat rendszeresen végez felméréseket a háztartási kiadások szerkezetéről. A hazai statisztikai hivatal utolsó ilyen típusú adatai szerint (2008) a vizsgált tételek, rezsiköltségek a teljes éves háztartási kiadás 17,3 százalékát jelentették Magyarországon. Ezeken belül a fűtési és melegvíz-szolgáltatásra fordított kiadások kilenc százalékot, az áramszükségletek kielégítése 5,5 százalékot, míg a víz- és csatornaszolgáltatás megfizetése 2,8 százalékot tett ki a teljes éves háztartási költésen belül. A rezsiköltségek teljes háztartási kiadásokon belüli aránya, az olajár emelkedése között egyébként igen erős korreláció figyelhető meg.

Az unió statisztikák közül a legfrissebb 2005-ös, az idén várható hasonló tartalmú adatközlés. Az akkori összehasonlítás alapján a magyar, illetve a régiós rezsikiadások aránya messze nagyobb volt a teljes háztartási kiadásban, mint az uniós átlag.

Amennyiben az arányszámokat viszonyítjuk egymáshoz, akkor a hazai víz- és csatornadíjak négyszer akkora részt tesznek ki a háztartások költésében, mint az uniós átlag. Az energiakiadások csak 2,5-szer nagyobbak, ami igaz Csehországra és Romániára is. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az eltérés mértéke elsősorban a jövedelemkülönbségeknek tudható be, nem pedig az energiaárak közötti különbségeknek.

A rezsiköltségek ily mértékű emelkedésére számos magyarázatot lehet találni a hazai sajtóban, vérmérséklettől és beállítottságtól függően nem egyszer a piacnyitást követő elégtelen szabályozói tevékenységről, a szolgáltatók extraprofit-termelési törekvéseiről szólnak a beszámolók. A vállalati oldalról lehet hivatkozni az elhanyagolt infrastruktúra fejlesztésének megtérítésére, valamint a nyersanyagok, energiahordozók árának elmúlt évtizedben tapasztalt jelentős emelkedésére is.

Az egyébként, hogy a környező országokban hasonló mértékű keresetek mellett közel azonos súlyt tett ki a rezsi a háztartási költésen belül, arra enged következtetni, hogy a külső adottságoknak jelentős szerepe van/volt az árak alakulásában, tehát nem feltétlenül a "magyar állapotok" vezettek a hazai "magas" energiaárakhoz. A közös tényezők az olajár jelentős emelkedése, ezen keresztül a gáz árának növekedése (ami kihat az áramárra is), a többnyire egyoldalú orosz gázfüggőség.

A lakossági energiaszolgáltatás árának meghatározása történhet nagypolitikai megfontolások mentén; átláthatatlan módon a helyi önkormányzatok és közszolgáltatók közötti alkuk eredményeként; vagy transzparens szabályrendszer alkalmazásával, erős felügyelet mellett a jogos és elismert költségek figyelembevételével.

A kormány törekvései alapvetően üdvözölendők akkor, amikor a rezsiköltségek leszorításán és a közszolgáltatások minél költséghatékonyabb biztosításán dolgozik, mindenképpen érdemes megvizsgálni azon szolgáltatások árképzését, amelyek korábban mentesek maradhattak egy szakhatóság felügyeletétől. A probléma akkor adódik, amikor a piaci fundamentumokat figyelmen kívül hagyó ármeghatározási szisztéma kerül bevezetésre; a "hatósági árképzés" fogalma mögött egy átláthatatlan, a valós költségeket nem tükröző, a hatékonyabb energiafelhasználást nem ösztönző, politikai érdekeket szolgáló ármeghatározást értenek.

Címlapról ajánljuk
Csík János a döntéséről: muszáj lassítanom, tele van a testem csavarokkal

Csík János a döntéséről: muszáj lassítanom, tele van a testem csavarokkal

Nem hagyja abba a zenélést, csak a saját, kicsit lassabb tempójában folytatja tovább - mondta az InfoRádióban Csík János. A Kossuth-díjas zenész, a Csík zenekar alapítójának életében ezzel egy meghatározó időszak zárul le, a nevét viselő együttes 2025-től Gál Tiborral folytatja a munkát. Csík János hangsúlyozta: nem zenekaron belüli feszültség miatt hozta meg a döntését a kilépésről, minden taggal baráti viszonyt ápol, és a jövőben is szívesen lép fel majd vendégművészként a Csík zenekarral.

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Ennyivel fog növekedni évente az akkumulátoros energiatárolók piaca Európában

Ennyivel fog növekedni évente az akkumulátoros energiatárolók piaca Európában

Az európai napelem és akkumulátoros energiatárolás gyors fejlődése új lehetőségeket teremt mind a megújuló energia fejlesztőinek, mind az ipari és kereskedelmi fogyasztóknak, de egyúttal jelentős kihívásokkal is jár. A negatív áramárak megjelenése és a hálózati kapacitások szűkössége olyan problémák, amelyek befolyásolhatják az ágazat növekedését. Ezeknek a kihívásoknak a megoldása érdekében kritikus, hogy az ösztönző rendszereket helyesen alakítsák ki, és hogy a hálózati díjak olyan magatartást ösztönözzenek, amely támogatja a megújulók integrációját. – mondta Jan Osenberg, a SolarPower Europe Senior Policy Advisora a Portfolio Energy Investment Forumon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 11. 09:37
×
×
×
×