eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Oszkó: A politika is ludas a válság kialakulásában

Az állam maradjon a szabályozói szerepnél, és ne akarja a tulajdonosi szerepét is növelni, mert csak így képes a feladatait sikeresen ellátni - írta a Világgazdaság című lapban a pénzügyminiszter. Oszkó Péter szerint a válság kialakulásért nem lehet csak a pénzügyi szférát okolni, politikai érdek is kapcsolódott ahhoz, hogy a lakosság életszínvonalának emelés ilyen mértékű eladósodással járjon.

Közgazdasági paradigmák harca címmel írt jegyzetet a pénzügyminiszter a Világgazdaság című gazdasági napilapban. Oszkó Péter azt fejtegette, hogy a hitelből finanszírozott gazdasági teljesítmény növelésében az állam és a versenyszféra éppúgy érdekelt volt.

A tárcavezető szerint nemcsak egyedi pénzügyi, hanem általános politikai érdekek kapcsolódtak a lakosság életminőségének növekedéséhez, akár azon az áron is, hogy az emberek kezelhetetlen méretű és egyre kevésbé megtérülő adósságokat halmozzanak fel.

A politika is ludas

Oszkó Péter írásában leszögezte: a válság, és az adósságok hatalmasra duzzadásának oka nemcsak a pénzügyi szektor mohósága, az állam, a politika is felelős érte. Elég csak arra gondolni, az állam hogyan támogatta az adósságállomány növekedését, ennek a pénzügyi modellnek az elterjedését, és élvezte is ennek kétes értékű politikai hozadékát.

Mindazonáltal a pénzügyminiszter hangsúlyozta: az állami újraelosztás mértéke semmilyen szerepet sem játszott ezekben a folyamatokban, teljesen mindegy, hogy a jövedelem mekkora része került az államkasszába, mindegyik megérezte a válságot.

Hosszú távon gondolkodni

Oszkó Péter azt írta: a hibák kiküszöbölésében nem segít az, hogy az állam megrendelőként, vagy tulajdonosként egyre jobban beleavatkozik a gazdasági folyamatokba, mert ezzel csak rövid távú sikereket érhet el, a gazdasági visszaesést csak rövid távon tompíthatja, ráadásul ez a gazdaságpolitika konzerválhatja a meglévő problémákat.

A miniszter szerint változtatni kell az állami szerepvállaláson, mégpedig úgy, hogy a szabályozói és tulajdonosi érdek ne keveredjen, mert csak az kecsegtet tartós sikerrel - vagyis az államnak tehát nem szabad a tulajdonosi szerepét is szélesíteni, amikor szabályozói minőségében lép fel. Nem keverhető össze a piac, a vállalkozások és az állam döntései és szerepe - fűzte hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×