eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Roubini figyelmeztet: messze még a gödör alja

Még nem értük el a recesszió mélypontját - figyelmeztetett egy konferencián Nouriel Roubini. A "jós" közgazdász szerint a zsugorodás még mindig tart, és a gazdasági visszaesés év végéig elhúzódhat.

Túlzott optimizmus övezi a gazdasági fellendülést, és túlzó az az állítás is, hogy az élénkülés hamarosan megkezdődik - hangsúlyozta RGE Monitor kutatóintézet elnöke egy szöuli konferencián a Reuters tudósítása szerint. A komolyabb elemzések azzal számolnak, hogy közelebb vagyunk a gödör aljához, és már látható a fény az alagút végén. Ez a folyamat azonban tovább fog tartani, és a gazdaság felépülése gyengébb lesz, mint ahogyan azt egyesek gondolják - tette hozzá a jóslatairól híres közgazdász professzor.

Nouriel Roubini véleményével egyértelműen azok közé a szakemberek közé tartozik, akik kétségbe vonják a gyors felépülés esélyét. Számos közgazdász és elemző ezzel szemben az utóbbi időszak kedvezőbb makrogazdasági hírei láttán úgy érvel: már elérte a mélypontot a visszaesés, és a stabilizálódás jelei mutatkoznak az Egyesült Államok gazdaságában.

Nouriel Roubini szerint a recessziót követően az USA gazdasága két évig még potenciális növekedési üteme alatt bővülhet, ami a lakáspiac, a pénzügyi rendszer és az emelkedő államadósság tényezőivel magyarázható.

A New York Egyetem professzora úgy véli, hogy az ázsiai gazdaságok az erős gazdasági fundamentumoknak köszönhetően sokkal jobb kilátásokkal rendelkeznek. Megjegyezte azonban, hogy az idei évre általa jósolt 6 százalékos gazdasági növekedés kemény landolásnak is nevezhető az elmúlt évtizedben tapasztalt 10 százalékos GDP-növekedés után.

Az erőteljes gazdasági fellendülés beindulása Kínában, Koreában és a térség más országaiban a jövőben sokkal inkább a belső kereslettől függ majd, nem pedig a külső kereslet alakulásától.

A közgazdász legfrissebb blog bejegyzésében nem hagyta szó nélkül az elmúlt napok legfontosabb témáját, az Egyesült Államok leminősítését. Roubini ezzel kapcsolatban úgy vélekedik, hogy az USA jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy bármelyik hitelminősítő megvonja tőle a tripla A besorolást, még ha egyes a leminősítés egyes gazdasági mutatók alapján indokolható lenne.

Hosszabb időtávon azonban a fenntarthatatlan költségvetési hiány kiválthat egy besorolásrontást az USA esetében is. Az érdekkonfliktusok (amelyek következtében a hitelminősítő cégek korábban helytelenül sorolták be a toxikus eszközöket) azonban oda vezethetnek, hogy a cégek tovább halogatják a hosszú ideje már indokolttá vált amerikai leminősítést.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×