eur:
389.33
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Fotó: Közút Figyelő
Nyitókép: Fotó: Közút Figyelő

Akár meg is úszhatja a börtönt az Árpád hídi száguldozó mészáros

A szakjogász szerint sok függ attól, hogy a bíró mennyire minősíti durva KRESZ-szabályszegésnek a kétszeres sebességtúllépést.

Újra horrorbaleset történt a fővárosban, ezúttal az Árpád hídon lelte halálát egy közlekedő. Az Infostart által is közzétett hír óta egyre több részlet lát napvilágot, a Mandineren is megjelent feltételezések szerint egy gyorsulási versenyben részt vevő autós a megengedett sebességet kétszeresen átlépve "végzett ki" gyakorlatilag egy kerékpárost, az utóbbit védő szalagkorlátot is átszakítva, megsemmisítve.

Az RTL az eset kapcsán egy szakértőt a gázoló várható büntetési tételéről kérdezte, hisz sokakat érdekelhet, "mennyit kapni" egy ilyenért. Borbély Zoltán közlekedési szakjogász szerint tömegszerencsétlenség is lehetett volna az ámokfutásból, ha más időpontban történik, és ha tényleg igaz, hogy két autó gyorsulási versenyéről volt szó, már a kimeneteltől függetlenül is súlyos szabálysértés, de ami az Árpád hídon történt, az

halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége lehet.

Ennek a büntetési tétele 1-5 év. Azonban nagy kérdés, hogy a kétszeres sebességtúllépés megalapozhatja-e az 5-10 év szabadságvesztéssel büntetendő közúti veszélyeztetést, ám erről csak akkor lehet beszélni, ha a szándék kiterjed a veszélyhelyzetre, ilyen például egy leszorítás, kormányráhúzás vagy büntetőfékezés. Borbély Zoltán azonban felhívta a figyelmet, hogy nem minősül önmagában szándékos veszélyeztetésnek a magas sebesség.

Megjegyezte még azt is, hogy az 1-5 éves tételeknél általában felfüggesztetettet szabnak ki végül, de ha durva, kiemelt KRESZ-szabálysértés is történt, "átbillenhet a mérleg" a végrehajtandóra.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×