eur:
393.5
usd:
364.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Nyitókép: Pixabay.com

Nehezen emészthető részletek láttak napvilágot a győri iskolai késelésről

A tizedikes diák még jelentkezett is, hogy "megmutathat-e valamit a füzetében", mielőtt svájci bicskájával odalépett volna 51 éves tanárnőjéhez.

Velőt rázó sikoly hallatszott csütörtök dél körül a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumban, amikor óra közben egy 17 éves, egyébként jó tanuló, kollégista tizedikes kést ragadva rontott 51 éves matek-fizika tanárnőjére, hátba és kézen szúrva őt. A tanárnőt súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel azonnal kórházba, a diákot bilincsben a rendőrségre vitték, minden diákot - némi tantermi várakoztatás után - hazaküldtek az intézményből, kivéve a szörnyűség idején a teremben tartózkodókat.

A kiváltó ok egy hármas osztályzet lehetett, amitől a diák bedühödött, és nagyobb baj is lehetett volna, ha egy diáktárs nem lép közbe - írja a Kisalföld.

A köztévében csütörtök este a tizedikes osztálytársak is megszólaltak, azt mondták,

zárkózott, de lobbanékony természetű

volt a késelő diák, aki tette után azt mondta, nem szerette, ahogy a tanár tanított.

A rémtett részleteiről az egyik diák azt mondta, a késes azzal lépett oda a tanárnőhöz, hogy mutat neki valamit a füzetében, közben elővette a 12 centis kést, a szúrások után a tanárnő sikítva a földre esett, amire rögtön odapattant néhány diák, leszerelve a támadót és kiszállítva a tanárnőt a teremből. A késes diák ezután a tanári székbe ült, ott várta a rendőrök érkezését.

A Blikk összeállításában az olvasható,

semmiféle előzménye nem volt a támadásnak, a svájci bicskás diák tette előtt még jelentkezett is, hogy kiviheti-e a füzetét a tanárnak.

A lapnak nyilatkozott a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás azt mondta, helyes volna konfliktuskezelést, helyes reakciót tanulni a tanároknak. Hozzátette, mivel a tanár közfeladatot ellátó személy, az ellene elkövetett cselekmények után súlyosabb büntetés jön. Azt viszont nem szeretné, ha biztonsági őrök vigyáznának az iskolákban, ahogy ezt Amerikában látni.

Egy másik szakszervezet, a PDSZ később közleményt adott ki, amiben nyílt levél olvasható a szakminiszternek, amiben az olvasható: a pedagógusok biztonságos munkavégzését, emberi méltóságának megőrzését mindenekfelett álló kérdésnek tartja a szervezet.

"Az élet minden területén nőtt az agresszió, és csökkent a közfeladatot ellátó munkavállalók biztonsága. Így van ez

a pedagógusok esetében is, ahol mind gyakrabban kerülnek olyan szituációba kollégáink, amelynek kezeléséhez, sem ők, sem az oktatás jelenlegi rendszere nem rendelkezik kellő eszköztárral,

s amelyek több esetben átlépik a pedagógiai megoldások kereteit. Ilyen alkalmakkor a munkavállaló tehetetlenségénél, veszélyeztetettségénél csak a megalázottsága nagyobb, s nem csoda, hogy azokban az intézményekben és régiókban, ahol szinte mindennaposak ezek a jelenségek, még a szokásosnál is nehezebb munkaerőt találni."

A PDSZ haladéktalan ügykezelést vár az erőforrástárcától, a megfelelő intézkedések meghozatalához pedig elvárja, hogy a kormányzat vonja be a szakmát.

Az intézményigazgató egyébként nem kívánt nyilatkozni a sajtónak.

A szakképzési intézmények fenntartójaként az Innovációs és Technológiai Minisztérium megdöbbenéssel fogadta a késelés hírét.

A pénteki napot mindegyik osztályban osztályfőnöki órával kezdték.

A késelő diák a lap szerint aznap fekete ruhában ment iskolába.

Néhány hete tanulmányi versenyen is képviselte iskoláját.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×