eur:
392.63
usd:
355.05
bux:
0
2024. szeptember 3. kedd Hilda
Nyitókép: Kirándulások Időjárás/YouTube

"Eltűnt" egy magyarországi tórendszer

A már két hónapja tartó nagyon meleg és nagyon száraz idő hatására teljesen elpárolgott a víz az Orosháza mellett fekvő tavakból.

Egyre csak súlyosbodik az aszályhelyzet, amely sajnos már egyre több álló- és folyóvizünk ökoszisztémájára is kihat – írja az idokep.hu, emlékeztetve: két hónappal ezelőtt a Balaton átlagos vízszintje még 120 centiméter körül mozgott, mostanra ez az érték 91 centiméterre csökkent. Hazánk legnagyobb állóvizét azonban nem fenyegeti kiszáradás.

A kisebb tavakról viszont már nem mondható el mindez. Az ország aszály által egyik legjobban sújtott területén, a Kakasszéki szanatóriumtól a Gyopárosi tavakig húzódó, mintegy 2 és fél kilométer hosszan elnyúló Kakasszéki-tavakból mostanra szinte teljesen eltűnt a víz. A tó medrében mindössze egy-két víztócsa emlékeztet arra, hogy itt legalább 50-60 centiméteres összefüggő víznek kellene állnia – olvasható.

A tó kiszáradásával együtt sajnos sok hal, hüllő és kétéltű elpusztult, lassan eltűnnek a madarak, továbbálltak az itt élő gerincesek. A tó helyzetén csak egy hosszabb, esős időszak tudna segítene, erre egyelőre azonban nincs esély.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: India már megelőzte volt gyarmattartóját, és hamarosan Kína is lekörözhető lesz

Szakértő: India már megelőzte volt gyarmattartóját, és hamarosan Kína is lekörözhető lesz

India elég erősnek érzi magát ahhoz, hogy semleges, önálló pólusként jelenjen meg a globális színtéren, a külpolitika tekintetében pedig nagyon önjáró, és nem akar elköteleződni – mondta az InfoRádióban az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány junior elemzője. Tasnádi Zsombor arról is beszélt, hogy három-négy éven belül az indiai gazdaság növekedésének üteme éves szinten kétszeresen meghaladhatja a kínait.

Maruzsa Zoltán az új tanév új szabályairól: okoseszköz, orvosi igazolás, jogosítvány

A tanév kezdetén több változás jön az oktatási intézményekben, ezekről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Maruzsa Zoltán, de a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára kifejtette a pedagógus-béremelés menetrendjét, és azt is, hogy miért nem lesz tanárhiány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×