eur:
391.1
usd:
366.48
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Új grafikájú, Magyarország feliratú vezetői engedélyek sorakoznak a Pénzjegynyomdában.
Nyitókép: MTI/Pénzjegynyomda

Súlyos büntetést is kaphat, aki kidobja a lejárt jogosítványát

A vezetői engedély az egyik legfontosabb, személyazonosításra is alkalmas dokumentum, így a kötelező leadásnak adatvédelmi okai vannak.

A lejárt évényességű vezetői engedélyt haladéktalanul le kell adni az okmányirodában, ugyanis ennek elmulasztása esetén akár 500 ezer forintos bírságot is kiszabhat a hatóság - számol be róla az ATV. Mint írják, a postai úton kiküldött új jogosítvány mellé küldött levélben valóban ott áll, hogy a régi, érvénytelen irat leadása kötelező.

A lap által megkeresett ügyvéd magyarázata szerint ennek adatvédelmi okai lehetnek.

A közúti közlekedési okmányok kiadásáról szóló 2011-es kormányrendelet nem indokolja meg azt, hogy ez miért van szükség a semmire sem jó plasztiklap leadására ahelyett, hogy például a tulajdonos nyilatkozna annak megsemmisítéséről, mint például a hasonlóan kiküldött bankkártyák esetén.

Sill Abigél ügyvéd a lapnak azt mondta: "Nyilvánvalóan a lejárt okmányok esetén megszűnik a jogszerű adatkezelési cél, a fennmaradásuk és az, hogy potenciálisan közforgalomban vannak, innentől csupán egy adatkezelési rizikót jelent. Tehát feltehetően a jogalkotó azért írja elő azt, hogy amikor csak lehet ezeket célszerű leadni."

A jogi szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy január elsejétől módosult az előírás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×