eur:
393.32
usd:
362.67
bux:
65892.09
2024. február 29. csütörtök Elemér
Nyitókép: Volánbusz Zrt.

A karácsonyi időszakra nem tervez további munkabeszüntetéseket a Volánbusznál a SZAKSZ - a nap hírei

Népszavazást kezdeményezett az aktív eutanáziáról Karsai Dániel és a Momentum. Magyar-ukrán külügyminiszteri találkozó volt Brüsszelben.

A vártnál kisebb volt a Volánbusznál a sztrájk támogatottsága, az autóbusz-vezetők csaknem kétharmada továbbra is inkább a tárgyalóasztalnál küzdene a 2024-es bérfejlesztésért - közölte a Volánbusz. A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke Dobi István a Magyar Nemzetnek, arról számolt be hogy tegnap csaknem kétezer járat maradt ki országszerte, de a buszsofőröknek mostanra a 40 százaléka támogatja a szakszervezet bérrendezésre vonatkozó követelését. Hozzátette: a karácsonyi időszakra nem terveznek további munkabeszüntetéseket.

Várhatóan nem lesz csoportos létszámleépítés a Continental makói gumigyárában. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a cég ügyvezetőjével egyeztett az elbocsátásokkal kapcsolatos értesülések után. Keszte Róbert ügyvezető a találkozó után elmondta: a létszámcsökkentés a munkaerő kölcsönzéssel kötött szerződések megszűnését, a határozott idejű szerződések lejáratát, a nyugdíjkorhatár elérését érinti. Hozzátette: a Continental elkötelezett a magyar munkaerő alkalmazása mellet.

Rugalmas és piacorientált működést vár a kormány attól, hogy januártól vállalatként működik az Országos Meteorológiai Szolgálat. A szolgálat vezetőinek tartott értekezleten az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára azt mondta, hogy az átalakulás hozzájárul a fejlesztéseket és beruházásokat segítő európai uniós források hatékony felhasználásához is. Czepek Gábor arról beszélt, hogy a jövőben a társaság speciális, kifejezetten az energiaszektor elvárásaira koncentráló szolgáltatásokkal járulhat hozzá az energiahatékonyság és energiabiztonság növeléséhez.

Népszavazást kezdeményezett az aktív eutanáziáról Karsai Dániel és a Momentum. Bedő Dávid, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerint ez a kérdés a politikán felül áll és meg kellene haladni ebben a fontos ügyben a kormány-ellenzék megosztottságot. Az ALS-beteg Karsai Dániel korábban az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt is pert indított. Azt sérelmezi, hogy Magyarországon az eutanázia nem engedélyezett és a büntetőjogi szabályozás miatt külföldön sem veheti azt igénybe.

Már lehet regisztrálni koronavírus-oltásra az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér oldalán. A portfolio azt írja: a 3. emlékeztető oltásra 12 éves kortól lehet időpontot foglalni. Az emlékeztető dózisú oltások esetében az oltóanyag Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm. Negyedik oltásra azok a 18 éven felüliek jogosultak, akiknek a megerősítő oltásuk óta eltelt legalább 4 hónap.

A vízgyűjtő területeken lehullott sok hó miatt árad a Duna. A folyó vízállása Nagybajcsnál csütörtökön már 486 cm lehet, ami meghaladhatja az elsőfokú árvízvédelmi szintet. Az előrejelzés szerint a következő napokban 490 cm fölé is emelkedhet a vízállás. A tetőzés szombatra várható, a Duna budapesti szakaszán várhatóan nem éri el az elsőfokú készültséget, vagyis a 620 centimétert a víz magassága.

Szerdától olcsóbb lesz az üzemanyag a hazai kutakon - írja a holtankoljak.hu. A benzin esetében 9 forintos árcsökkenés várható, a gázolaj ára pedig 5 forinttal lesz alacsonyabb. Így a 95-ös átlagára 564, a dízelé 588 forint körül alakul.

Egyelőre mégsem szed különadót a Gazpromtól Bulgária. A szófiai kormánykoalíció két meghatározó pártja bejelentette, hogy módosítják a törvényt, elhalasztják a díj bevezetését. A Portfólió tudósítása szerint a bolgár vezetés azért mond le az energiadíjról, mert előrelépés látszik a Bulgária számára sokkal fontosabb két másik ügyben, az orosz Lukoil finomító átvételében és a schengeni csatlakozásban. A díj bevezetést a magyar kormány többször bírálta, mert a Bulgárián át vezető Török Áramlaton át érkezik a hosszú távú magyar-orosz gázszerződés döntő része.

Az Európai Bizottság elfogadta, hogy Magyarország továbbra is vásárolhat orosz kőolajat a Barátság vezetéken keresztül, a Mol pedig exportálhat finomított orosz kőolajból készült termékeket a cseh és a horvát piacra – jelentette be a magyar külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: ezeket a mentességeket az Oroszországgal szembeni 12. szankciós javaslat tervezetébe bele is építik.

Ukrajna európai integrációs törekvéséről folytatott megbeszélést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel Brüsszelben. Szijjártó Péter a Facebook-oldalán megerősítette a kormány álláspontját, hogy az ukrajnai csatlakozási tárgyalásokról szóló uniós javaslat előkészítetlen, az Európai Bizottság nem végezte el azokat az előkészületi munkákat, amelyek garantálnák, hogy Ukrajna kölcsönösen előnyös módon folytathasson csatlakozási tárgyalásokat. Dmitro Kuleba az X-en tett közzé rövid bejegyzést, amelyben időszerűnek nevezte a tárgyalások megkezdéséről szóló döntés meghozatalát.

Lengyelországban megválasztotta miniszterelnöknek Donald Tuskot a parlament. A szejm előzőleg nem szavazott bizalmat a Mateusz Morawiecki vezette, november végén beiktatott kormánynak. A Polgári Platform elnöke, Donald Tusk kedden mutatja be kormányát, és programbeszédet mond, majd aznap róla és a kormányáról bizalmi szavazás is várható. Az új kabinetet az államfő szerdán iktatja be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.29. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
Átszakadt a frontvonal nyugaton, nyomul előre az orosz hadsereg - Híreink az ukrajnai frontról csütörtökön

Átszakadt a frontvonal nyugaton, nyomul előre az orosz hadsereg - Híreink az ukrajnai frontról csütörtökön

Egyelőre nem hivatalos jelentések szerint az orosz haderő tovább tudott menni Avgyijivkától nyugatra: egy nap alatt három kisebb faluba is betörtek. Közben ukrán jelentések szerint ellentámadás volt Krasznohorivkánál, sikerült az oroszokat teljesen kitolni a településről. Közben komoly aggályok merültek fel azzal kapcsolatosan, hogy az orosz haderő Moldovában készül katonai akcióra. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×