eur:
390.15
usd:
365.49
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A Volánbusz Zrt. új MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós autóbuszai a járművek esztergomi bemutatóján 2021. június 16-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

"A mozgalom a béka feneke alatt van" - Volán-sztrájk: a járatok 50 százaléka maradhat ki hétfőn

Vasárnapra és hétfőre sztrájkot hirdetett a Volánbusz járatain a Szolidaritás Autóbuszközlekedési Szakszervezet. Az érdekvédelmi szervezet a tervezett 6-8 százalékos béremelés helyett 25 százalékos bérfejlesztést szeretne elérni a Volán társaságnál. Dobi Istvánt, az érdekvédelmi szervezet elnökét kérdeztük.

Vasárnap "csak egy kisebb sztrájk volt", 3760 járatot érintett a munkabeszüntetés a Volánbusz járatain a Szolidaritás Autóbuszközlekedési Szakszervezet hívására - mondta el az InfoRádióban Dobi István, az érdekképviselet elnöke.

"A dolgozók 40 százaléka egyetértett a sztrájkunkkal, és támogatta a munkabeszüntetést, illetve a követeléseket. A hétfői viszont sokkal nagyobb: a 42 500 járatból 19 180 járat maradhat ki" - adott számot a hétfői munkabeszüntetésről, ami 50 százalékos kimaradást jelenthet a nap folyamán.

A sztrájkban a szakszervezetek közt nincs egység. De miért nem csatlakozott a többi érdekképviselet?

"Magyarországon a szakszervezeti mozgalom a béka feneke alatt van, mi kicsit kiemelkedünk, hogy merünk is tenni a munkavállalók érdekében, és abszolút nem tudjuk elfogadni, hogy ilyen élelmiszerár-növekedések és rezsidrágulás mellett 6-8 százalékos bérfejlesztéseket ajánljanak ki, tehát a 25 százalék abszolút nem túlzó, a minisztériummal abszolút mnem értünk egyet" - ecsetelte, utalva arra, hogy Lázár János nem vitatja, hogy van jogos követelés, csak a mértéke kérdéses. "De mondott mást is: a felelősen gondolkodó szakszervezetekkel fog csak leülni tárgyalni, a felelőtlenül gondolkodókkal, tehát velünk folytatja a bíróságon a jogvitát. Nem vagyunk ehhez, hogy a miniszter lejön erre a szintre, de valószínű, hogy komoly a mi akciónk."

Hogy tárgyalnak-e a számokról a Volán vezetésével, arról azt mondta, most már miniszteri-kormányzati szintű az ügy.

A sztrájk ott okozhat érzékenyebb problémákat, ahol

  • sűrűbb a buszhálózat
  • ahol nincs jelen a vasút
  • zsákfalvas területek vannak.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×