eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
A drónnal készült felvételen a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyik új kompját vontatják a Sió-csatorna balatonkiliti duzzasztógátjánál 2023. június 28-án. A Bahart a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közreműködésével építtetett két új személyhajója és két kompja 2021-ben készült el a komáromi hajógyárban, ahonnan egy héttel ezelőtt indultak útnak, hogy a Dunán lehajózva a Sió-csatornán keresztül elérjék a Balatont.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Megérkeztek az új balatoni hajók, de még sokat kell várni rájuk – itt a menetrend

Közel 400 kilométert megtéve hétfőn Siófokra érkeztek a Bahart új hajói. A következő hónapok még a hajók üzemképessé tételéről fognak szólni, ősztől viszont már az utazóközönség szolgálatába állhatnak az új járművek – mondta az InfoRádióban Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

Összetett logisztikai feladatot kellett végrehajtani ahhoz, hogy Komáromból a Dunán és a Sión át a Balatonba jussanak a Bahart új kompjai – az új zsilipen át, amelyet a magas vízállás miatt lehetett néhány napra megnyitni.

"Sosem közlekedtek még ilyen méretű hajók a Sió-csatornán, ráadásul ezekből rögtön négy is érkezett, illetve a kísérő uszály és számos egyéb hajó, vontatóhajó, tolóhajó. Ennek a húsz hajónak a közlekedése a Sión volt a legösszetettebb feladat. Hidak alatt kellett áthaladni, szűkületeket, zátonyokat elkerülni. Valamennyi szakember, aki mind az előkészítésben, mind a végrehajtásban részt vett, óriási munkát végzett" – részletezte Veigl Gábor, a Bahart vezérigazgatója.

Mivel a közlekedés csak visszabontott állapotban volt lehetséges, most újra kell építeni a hajókat, a felépítményekkel kezdenek.

"Ehhez egy speciális, 450 tonnás darut fogunk igénybe venni, ezzel fogják felhelyezni a különböző részeket a hajókra. Ezt követően jön a gépészeti, műszaki rendszerek visszaépítése, beszerelése, beüzemelése. Néhány hónapra szükség van, hogy a munka befejeződjön, a hatóság is átvegye őket, és aztán a nagyközönség birtokba vehesse a hajókat" – sorolta.

Idén nyáron tehát még nem közlekedhetnek az új hajók a Balatonon, de a kompok az év végéig forgalomba állnak, míg a személyhajók csak márciusban.

A kompok Szántód és Tihany között a jelenlegi útvonalon járnak majd – nevük: Szántód, Tihany –, a személyhajók közül

  • a Tomaj Fonyód és Badacsony között jár,
  • a Balaton nevű Siófok, Balatonfüred és Tihany között.

Az utolsó hasonló beszerzés 40-50 éve volt, most valamennyi igényt összegyűjtve választották ki az új hajükat, és Veigl Gábor ígéri, nagy megelégedettség övezi majd az üzembe állásukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×