eur:
389.35
usd:
363.6
bux:
68049.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
fotó: Bahart
Nyitókép: Bahart

Kedden lehet a nagy nap a Balatonnál, érkeznek az új hajók

Hétfőn a Bahart hajói elérték Simontornyát, de ez a délutáni állapot volt, a legfrissebb hírek szerint már csak 30 kilométerre vannak a Balatontól. Ma indulnak tovább Siófokra.

A Bahart 2 új katamaránját és 2 új kompját szállító konvoj jelenleg a Sió csatorna 121 km-es szakaszán halad. Az út felén már túl vannak, a mai napon mindannyian elérték Simontornyát, miközben vasárnap a felépítményeket szállító uszály már meg is érkezett Siófokra - olvasható a Balatoni Hajózási Zrt. hivatalos közösségi oldalán.

A Bahart az Infostartnak is elküldte a fotókat a nehéz manőverről kiemelve, hogy a "hajók érkezése kifejezetten nagy innovációs mérföldkövet jelent a balatoni hajózásban. Negyven éve, a rendszerváltás óta nem történt ilyen léptékű fejlesztés, hiszen 1978-81 között szerezte be a Bahart a jelenleg is használt 3 katamaránját és a kompok átlagos életkora is 50-60 év közé tehető".

Közben más közösségi oldalakon további részletekkel szolgálnak a hajók útját folyamatosan figyelemmel kísérők. Ábrahám Gábor Facebookján az volt a hétfő esti utolsó bejegyzés, hogy "Ozorán parkoltak le éjszakai pihenőre és reggel korán indulnak el északra a Balaton felé. A visszalevő körülbelül 35 kilométeres utat, 5 km/h átlagsebességgel számolva olyan 7 óra alatt teszik meg".

Magyarán délután befuthatnak, pontosabban beúszhatnak a járművek a siófoki zsiliphez. Mivel szétszerelt állapotban érkeznek, ezért még lesz munka velük bőven, erről korábban már beszámoltunk.

A hajók felúszását a Balatonra az tette lehetővé, hogy június 13-án 121 centis volt a vízszint, amelynél már amúgy is szabályozni kell a tavat. Az elmúlt két hétben 6 centit csökkent a vízállás, hiszen a Sió-csatornába vizet eresztettek, és így az hajózhatóvá vált. A Balatonért aggódók a leeresztés azonnali leállítását követeltek, mondván 10-15 centis vesztesége is lehet a magyar tengernek az akció végére. A vízszint jelenleg 114 centis.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×