eur:
389.92
usd:
356.81
bux:
72553.55
2024. július 18. csütörtök Frigyes
fotó: Bahart
Nyitókép: Bahart

Kedden lehet a nagy nap a Balatonnál, érkeznek az új hajók

Hétfőn a Bahart hajói elérték Simontornyát, de ez a délutáni állapot volt, a legfrissebb hírek szerint már csak 30 kilométerre vannak a Balatontól. Ma indulnak tovább Siófokra.

A Bahart 2 új katamaránját és 2 új kompját szállító konvoj jelenleg a Sió csatorna 121 km-es szakaszán halad. Az út felén már túl vannak, a mai napon mindannyian elérték Simontornyát, miközben vasárnap a felépítményeket szállító uszály már meg is érkezett Siófokra - olvasható a Balatoni Hajózási Zrt. hivatalos közösségi oldalán.

A Bahart az Infostartnak is elküldte a fotókat a nehéz manőverről kiemelve, hogy a "hajók érkezése kifejezetten nagy innovációs mérföldkövet jelent a balatoni hajózásban. Negyven éve, a rendszerváltás óta nem történt ilyen léptékű fejlesztés, hiszen 1978-81 között szerezte be a Bahart a jelenleg is használt 3 katamaránját és a kompok átlagos életkora is 50-60 év közé tehető".

Közben más közösségi oldalakon további részletekkel szolgálnak a hajók útját folyamatosan figyelemmel kísérők. Ábrahám Gábor Facebookján az volt a hétfő esti utolsó bejegyzés, hogy "Ozorán parkoltak le éjszakai pihenőre és reggel korán indulnak el északra a Balaton felé. A visszalevő körülbelül 35 kilométeres utat, 5 km/h átlagsebességgel számolva olyan 7 óra alatt teszik meg".

Magyarán délután befuthatnak, pontosabban beúszhatnak a járművek a siófoki zsiliphez. Mivel szétszerelt állapotban érkeznek, ezért még lesz munka velük bőven, erről korábban már beszámoltunk.

A hajók felúszását a Balatonra az tette lehetővé, hogy június 13-án 121 centis volt a vízszint, amelynél már amúgy is szabályozni kell a tavat. Az elmúlt két hétben 6 centit csökkent a vízállás, hiszen a Sió-csatornába vizet eresztettek, és így az hajózhatóvá vált. A Balatonért aggódók a leeresztés azonnali leállítását követeltek, mondván 10-15 centis vesztesége is lehet a magyar tengernek az akció végére. A vízszint jelenleg 114 centis.

Címlapról ajánljuk
Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Nincs semmilyen időkorlát arra, hogy meddig kell kinevezni az új francia miniszterelnököt, illetve mikor kell megalakulnia az új kormánynak – mondta az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója. Fejérdy Gergely arról is beszélt, hogy Gabriel Attal ügyvivő kabinetjének jóval kevesebb jogosultságai, korlátozottabb lehetőségei vannak, a befektetők pedig egyre inkább elfordulnak a francia piactól, ami még nehezebb gazdasági helyzetet teremthet.

Litkey Farkas a Kékszalagról: ilyen időjárással még nem találkoztam, nem tudom, mi lesz

Európa legnagyobb tókerülő versenyén a 13-szoros győztes Litkey Farkas dobogós helyezéssel lenne elégedett, de szerinte legalább hat hajó a győzelemre is esélyes.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Már hitelt is felvesznek a csalók a banki ügyfelek nevében, most megérkezett az MNB válaszcsapása

Már hitelt is felvesznek a csalók a banki ügyfelek nevében, most megérkezett az MNB válaszcsapása

Az MNB vezetői körlevelet adott ki a hazai hitelintézeteknek és pénzügyi vállalkozásoknak az online hiteligénylésekhez kötődő visszaélések megelőzésével kapcsolatos elvárásairól. Ezek egyike, hogy az ügyfelek – saját döntésük alapján – megtilthassák a személyi hitel online módon való igénylését az internetbanki vagy mobilbanki eszközeikről. Ezzel meggátolható az, hogy a csalók személyi hitelt igényeljenek - közölte a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 18. 08:49
×
×
×
×